18/05/2022

Вдигат заплатите на младите учители, рапортува „Дума”

Дъжд и боклуци заляха две села, реките прииждат още, притеснява се „Труд”

Водно бедствие, предизвикано и от безхаберие, се стовари върху видинските села Плешивец и Гюргич. Заради поройните дъждове и непочистените дерета в нощта срещу четвъртък две реки излязоха от коритата си в Плешивец, помитайки по пътя си със страшна сила мостове, жилищни и стопански постройки. След пороите останаха удавени животни, подкопани улици и унищожената реколта. Водната стихия е отнесла автомобили и дори е прекършила водопровод. „Единствено Божията милост ни спаси. Чухме силно бучене и за минути водата ни връхлетя“, разказаха пред „Труд“ уплашените жители на Плешивец.

Цяло село в бизнес с приемни семейства, пише „ 24 часа”

Цяло село е в бизнес с приемни семейства. Малките банкоматчета – така на шега майки в хасковското с. Динево наричат питомците си. От 4 г. ромската общност в населеното място постепенно е превърнала в свой поминък отглеждането на чужди деца. Жените в 17 семейства са занимават само и единствено с това. Според местната статистика – всяка 10-а жена от този етнос в селото. Това не е поминък, направо си е бизнес, казва зам.-директорът на основното училище “Христо Ботев” Златко Петров. Началото поставихме 4 жени, обяснява 56-годишната Лиляна Велчева. “Преди това бях на гурбет в Гърция. Като се върнах, дълго време стоях без работа. Разбрах за тази възможност и се съгласих, какво да правя”, уточнява приемната майка.

 С по 100 бона на година гори бизнесът от длъжници, предупреждава „Монитор”

Средно по 100 хил. лева несъбираеми вземания отписват всяка година малките и средните фирми у нас. Това е показала анкета сред 4000 български компании с оборот от 4 до 20 млн. лв. и персонал до 50 души. Средната стойност на просрочените вземания е 84 хил. лв., като за експортно ориентираните фирми тази сума е 92 хил. лв., а за тези, които търгуват на вътрешния пазар – 76 хил. лв. Средно. В същото време на една българска компания се падат по 20 клиента, които не си плащат получените стоки или услуги в сроковете по договор. Това означава, че малките и средните предприятия у нас не си получават навреме суми от порядъка на 1,7 млн. лв. Годишно.

Правозащитници обвиниха България, че се пази от бежанци с насилие, съобщава „Сега”

След като България беше разкритикувана остро от Брюксел, Женева и неправителствени организации заради политиката си към нелегалните имигранти, вчера и международната правозащитна организация „Хюмън райтс уоч“ обвини страната ни за редица случаи на насилие върху имигранти на границата с Турция. Според организацията граничната полиция е изблъсквала със сила обратно в Турция заловени на българска територия сирийци, афганистанци и други, търсещи убежище в страната. Това се прави систематично, включително и срещу цели групи, като са документирани 44 подобни случая с общо 519 души от ноември 2013 г., пише в доклада. Той ще бъде представен официално следващия вторник. От правозащитната организация призовават правителството да прекрати масовото изгонване през границата с Турция на нелегалните имигранти и употребата на прекалена сила от полицията. Според международното споразумение, известно като „Дъблин 2“, България е длъжна да пуска на територията си идващите бежанци, да ги настанява в подходящи лагери, но да не допуска да напускат страната ни в посока Западна Европа.

 По-трудна тройка на матурите, отбелязва „Стандарт”

Тройка на матурите тази година ще се изкарва много по-трудно, отколкото досега. Целта е неграмотни абитуриенти да не могат да взимат дипломи. За първи път скалата, по която точките от изпита се приравняват към шестобалната система, ще бъде ясна още в деня на изпита, обяви просветният министър Анелия Клисарова. Досега екипът на просветното ведомство чакаше тестовете да бъдат проверени и едва тогава решаваше колко точки каква оценка носят. Прагът за тройка, който досега беше 23 точки, вероятно ще стане по-висок.

Вдигат заплатите на младите учители, рапортува „Дума”

Заплатите на младите учители ще бъдат увеличени от 1 юли, обяви вчера просветният министър проф. Анелия Клисарова. Педагозите на възраст до 35 години ще получават с 30 до 50 лв. повече, в момента се правят разчетите по училища. Над 9100 педагози са напуснали системата в периода 2007-2009 г., сочат данни на МОН. В момента младите учители до 34 г. в страната са едва 9,9 на сто от всичките 89 748 педагози.

Facebook Comments