Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
Първата българска интерактивна книга за деца, три ценни нови издания и рекорден брой участници в тазгодишния Националния фестивал на детската книга – Радио СливенБГ
12/08/2022

Първата българска интерактивна книга за деца, три ценни нови издания и рекорден брой участници в тазгодишния Националния фестивал на детската книга

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще бъде почетен патрон на XVI Национален фестивал на детската книга, който ще се проведе в Сливен от 7 до 9 май. Това съобщи на пресконференция днес д-р Росица Петрова, директор на РБ „Сава Доброплодни”, основен организатор на проявата. Фестивалът се провежда със съдействието на Министерството на културата и Община Сливен. Г-жа Попова ще открие фестивала на 7 май в 10.30 ч. във фоайето на ДТ „Стефан Киров”, а водещи на церемонията ще бъдат деца.

В трите дни на фестивала организаторите са включили 11 премиери на книги от млади и утвърдени български автори, пишещи за деца. Сред тях е премиерата на книгата на Божана Апостолова „Малката Божана в подводния свят”, която е първата българска интерактивна книжка за деца с много качествен художествен текст, по думите на Росица Петрова. По обед в ХГ „Димитър Добрович” ще бъде открита изложба на илюстратора Борис Стоилов, носител на националната награда в раздел „Илюстрация” на името на Константин Константинов.

В 13.30 ч. в библиотека „Сава Доброплодни” ще бъде открита кръгла маса с международно участие „Децата и четенето – между традиционната и електронната книга”, на която ще присъства вицепрезидентът Маргарита Попова. В 17 ч. в зала „Май” е откриването на изложба „Театрални кукли на любими литературни герои”, която е трета поред във фестивалната програма.

На среща с автори-гости на фестивала в първия ден ще присъстват също носители на наградата „Константин Константинов”, ще бъде представен и сливенски автор, а от 19 ч. в театъра ще се играе постановката „Ние, врабчетата” на Столичния куклен театър.

Вторият ден на националния форум предвижда продължение на кръглата маса и национален пленер за детска рисунка с рекорден брой участници – 300 деца от страната, съобщи пред журналисти Росица Петрова. По традиция в 16 ч. започва карнавално шествие по ларгото на Сливен, а от 17.30 ч. е официалната церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване. Водещи ще са актьорите Мария Сапунджиева и Димитър Рачков.

Куклено-музикалното представление „Цирк” на театралната къща „Хора и кукли”, което шества успешно в цяла Европа, ще бъде видяно и в Сливен в третия ден на фестивала от 9 ч. на открита сцена по ларгото. Това, което отличава тазгодишния фестивал, е че много от проявите ще са на открито, което ще ги направи интересни и любопитни не само да децата – участници, но и за всички останали деца, родители, граждани и гости на Сливен. Предвиждат се базар на книги с отстъпка при продажбата, много игри с награди и концерти под открито небе. Едно от големите български издателства ще направи дарение от книги на всички детски градини в общината.

Официалната церемония по награждаването на участниците в Националния литературен конкурс „Историята на един търсач на вълшебства” /близо 1000 деца са участвали в конкурса/ и Националния конкурс за детска рисунка „Сънувани вълшебства” ще бъде от 10.30 ч. на 9 май в голямата зала на театъра.

Очакват се гости от Сърбия, Турция, Румъния, Унгария, Босна и Херцеговина. Заради събитията в Украйна, една от поканените авторки няма да успее лично да присъства на събитието. Специален гост на фестивала ще бъде Урош Петрович, един от най-издаваните в родината си и в чужбина сръбски автори, носител на много награди за литература.

Тази година Националният фестивал на детската книга излиза с три луксозни издания – сборник от докладите на кръглата маса, с наградените литературни творби на децата, участвали в конкурса, и каталог на изложбата на Борис Стоилов.

Фестивалът ще бъде закрит с концерт за всички участници и гости в голямата зала на Драматичния театър на 9 май от 11 ч.

 

Сн. РСН

About Post Author

Facebook Comments