25/10/2021

Църквата прославя Св. Цар Борис – Михаил Покръстител

Православната църква чества Борисовден. Църквата прославя Св. Цар Борис – Михаил Покръстител на българския народ. Тази година се навършват 1150 години от приемането на християнството по нашите земи.

Българският владетел Борис, царувал между 852 и 889 г., налага християнството и въвежда славянската писменост в България. През 864 г. се покръства в Плиска с целия си род и получава християнското име Михаил. Княз Борис-Михаил постига международното признание на автономна Българска архиепископия под върховенството на Цариградската вселенска патриаршия.

Приема учениците на Светите братя Кирил и Методий и създава Охридската и Преславската книжовна школа. След смъртта му е канонизиран за светец и удостоен с царска титла.

В Синодалния параклис „Свети равноапостолен и благоверен цар Борис-Михаил Покръстител“ ще бъде отслужена Златоустова света литургия по повод храмовия празник.

Президентът Росен Плевнелиев ще даде началото на тържествената програма в Плиска по повод 1150 години от покръстването на българите. В Голямата Базилика на Националния историко-археологически резерват, държавният глава ще присъства на благодарствен молебен, отслужен от Негово високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Facebook Comments