Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/class-wpdb.php on line 3574
Лято 2022 по южното Черноморие – нараства броят на туристите, въпреки цените, войната и пандемията – Радио СливенБГ
08/12/2022
Лято 2022 по южното Черноморие – нараства броят на туристите, въпреки цените, войната и пандемията

Лято 2022 по южното Черноморие – нараства броят на туристите, въпреки цените, войната и пандемията

Южното Черноморие е предпочитано място за летен отдих на туристи от страната, особено от източната и южната й част. Средностатистическите български семейства – колкото може такова определение да е обективно, намират там хубави плажове, поддържани и удобни квартири и храна на нормални цени, с много добро качество. Изборът на меню е също богат. Забавления за деца и възрастни, исторически и природни забележителности дават възможност за осмислен и интересен отдих и във времето, когато туристите напуснат плажа.

Тъкмо затова сред най-посещаваните морски селища са Приморско и Китен. Тази година там се забелязва присъствието и на доста чуждестранни туристи – чехи, словаци, поляци, французи.

Въпреки продължилата повече от две години пандемия и въпреки войната в Украйна, от Института за анализи и оценки в туризма очакват 9 млн. души (с милион и половина повече от миналото лято) да са на българското Черноморие до края на сезона за своята ваканция.

Да, разходите за почивка тази година значително са се повишили – ток, бензин, храна навсякъде са по-скъпи. Но при разумно и съобразено с обстоятелствата харчене, без ограничения може да се изкара добре.

Супермаркетите предлагат стоки на цени около „нормалните”, в малките ресторантчета може да се намери порция обяд – основно ястие с таратор за 10 лева. „Капанчетата” за храна привличат със скара и риба – 1.50 за кебапче, 13 лева за едно пиле на грил, 3 лева за порция картофки, около 5 лева ще излезе порция цаца, достатъчна за двама. Закуските – традиционна българска баница, кифлички – 2-2.50 лева, а мекици може да се намерят за 0.70 лв., парче пица – 3 лева, палачинка – 3-4 лева.  Избор – богат.

Плажните принадлежности в Приморско това лято са 21-25 лева за чадър и два шезлонга – цените са различни на южния и северния плаж. Квартирите вървят 50-60 лева на вечер за двойна стая с хладилник, тв, самостоятелна баня и тераса. Хотелите си имат отделни цени и предложения. 

Паркирането – проблем за всички по-големи населени места, също се регулира в курорта. Репатриращ автомобил тип „Паяк” следи за неправилно паркирани автомобили в Приморско и Китен. Репатракът обслужва двата курорта всеки ден до 1 септември, съобщиха за Радио Сливен Нет от Община Приморско. Специализираната машина се грижи за безпроблемното придвижване по улиците на двата града, натоварени през летния сезон. „Паякът” разчиства улиците от спрели на забранени места и неправилно паркирали автомобили, които затрудняват движението, реагира и на подадени сигнали от граждани  на тел. 0887 47 50 50.

За освобождаване на място на закопчания от „паяка“ автомобил собственикът трябва да заплати 18 лева, а за освобождаване от паркинга глобата е 36 лева плюс по 3. 60 лева за всеки час престой на автомобила там, наячи още наш репортер. Водачът ще получава фиш, стойността на който зависи от констатираното нарушение.  

Успоредно с грижата за реда и чистота, в Приморско посрещат много известни изплълнители от всички жанрове, подготват се за фестивали и конкурси.

В условията на пандемия, нека да допълним, че всичко се съобраява с актуалните данни за разпространение на ковид и въведените временни противоепидемични мерки на територията на община Приморско до 19.08.2022 г.

Най-голямата придобивка и предимство на община Приморско е, че плажната ивица на общината е най-дългата и най-широката от всички общини на Южното Черноморие, хвалят се местните.

Най – ранните исторически сведения за територията на общината са получени от потъналите селища при устието на река Ропотамо – III то хилядолетие преди Новата ера. При археологически разкопки през 1922 година около кладенчето “Качъка” са открити също останки от праисторическо езерно селище.

Наличието на “Долмените” – мегалитни паметници на материалната култура на древните траки, на североизток от “Качъка”, в околностите на “Ченгер”, също са доказателство, че тук са живеели различни племена.

От времето на Траките са останките на внушителна крепост, намираща се западно от връх “Китка”, на десния бряг на река Ропотамо.

В града целогодишно работи Исторически музей, открит 2015г. и реализиран със средства от Европейския съюз по програма „Развитие на рибарските области“. В него са представени експонати от досегашните и най-новите открития при извършените археологически разкопки на територията на община Приморско. Изложените артефакти са материали от крепостната стена при полуостров „Урдовиза“, гр.Китен, надгробна могила при местността „Ченгер“, тракийско светилище „Бегликташ“ и долмените, намиращи се в района на резерват „Ропотамо”. Представени са културни ценности и от частни дарители.

Oсвен археологическата експозиция, музеят разполага с етнографска сбирка, която предоставя на посетителите информация за живота и бита на хората от няколко поколения назад. В нея са експонирани народни носии, предмети от ежедневието, инструменти, посуда и много други интересни предмети от ежедневието на нашите прадеди.

А тези дни Приморско е и рай за сърфистите. Приятно лято!

About Post Author

Facebook Comments