Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
Изложба от Националния фестивал на детската книга – Сливен 2022 гостува в Созопол – Радио СливенБГ
02/10/2022
Изложба от Националния фестивал на детската книга – Сливен 2022 гостува в Созопол

Изложба от Националния фестивал на детската книга – Сливен 2022 гостува в Созопол

Изложбата илюстрации „Из приказния свят на Елин Пелин”, проведена в рамките на 24-то издание на Националния фестивал на детската книга – Сливен 2022, е представена в гр. Созопол. Тя съдържа творби от Третия международен студентски конкурс за илюстрация и е  в  съпътстващата програма на IV Международен фестивал за куклен и площаден театър „Арлекино и Марионета” /5-10 август 2022г./.

Припомняме, че изложбата, наредена първо в Сливен, е посветена на 145 г. от рождението на големия български писател Димитър Стоянов /с литературен псевдоним Елин Пелин/, чиито произведения се нареждат сред шедьоврите на българската литература, а романът му „Ян Бибиян на Луната“ е първият фантастичен роман за деца в българската литература, превърнал се в част от световната литературна класика.

Международният фестивал за куклен и площаден театър „Арлекино и Марионета“ се организира от Театрална къща „Мариета и Марионета” и община Созопол. Фестивалът представя пред широката публика българските и европейски достижения в областта на професионалното куклено изкуство и площадния театър. Същевременно форумът представя и някои по-непознати театрални жанрове у нас – Комедия дел’Арте, пантомимата, клоунадата, театърът на предмета, театърът на сенките, кукленият театър за възрастни и деца. Със свои постановки в програмата се представят както куклени театри от България, така и театрални формации от Франция, Италия, Португалия и други страни.

В съпътстващата програма тази година, освен изложбата илюстрации „Из приказния свят на Eлин Пелин”, са включени и ателиета за изработване на театрални кукли и 3D картички; уъркшоп и кръгла маса, посветени на Комедия дел’Арте; лекция с демонстрации на тема „Съвременен индийски площаден театър“, карнавално шествие по централната улица на града и др.

Изложбата „Из приказния свят на Елин Пелин” /по двете части на романа „Ян Бибиян“: „Ян Бибиян. Невероятни приключения на едно момче“ и „Ян Бибиян на Луната“ и най-превежданите му приказки „Петльо и Лиса“, „Торбаланци“, „Чичо Пейо“, „Безценното камъче“ и др. включва творбите на отличените участници в конкурса – студенти от художествените академии в България, Босна и Херцеговина, Сърбия и Унгария.

Изложбата е експонирана в голямата зала на НЧ ”Отец Паисий” /ул.”Аполония” № 1/ и бе открита официално  на 5-ти август от д-р Росица Петрова-Василева – директор на РБ ”Сава Доброплодни” – Сливен и на Националния фестивал на детската книга от директора на фестивала „Арлекино и Марионета“ – Мариета Ангелова /Марионета/.

Pin It

About Post Author

Facebook Comments