25/10/2021

И лекари на протест

Българските лекари се присъединяват към общоевропейския протест на медиците на 15-ти май. Решението беше взето на извънредното събрание на Българския лекарски съюз във Варна.

Ще бъде приет и текстът на специална декларация на Лекарския съюз, в която се поставят основни искания, всъщност свързани с постановление на МС №94, което поставя лимити във финансирането на болничното здравеопазване, което, според лекарите, е нелогично и недопустимо.

Доктор Цветан Райчинов, председател на БЛС, и всички лекари са единодушни, че ще оттеглят подписите си под Националния рамков договор за 2014-а година, макар че това няма юридическа стойност, но като морален акт, който  показва несъгласието им с водената политика. Основно става дума за 400 милиона лева, които са дефицит в НЗОК. В декларацията лекарите поставят срок до 25-и май да започне процедура за акпуализация на бюджета на Касата, защото иначе до края на годината болниците могат да прекратят своята дейност и да изпаднат в колапс, от което най-вече ще пострадат пациентите. Лекарите призовават всички пациентски организации и пациентите да ги подкрепят в техните искания, защото става въпрос за здравето на нацията.

Лекарите ще започнат и по нататъшни протестни действия, освен на 15-и май за един час, когато ще излязат пред здравните заведения за да покажат несъгласието си от здравната политика. Ако до 25-и май не започне процедурата за актуализация на бюджета на Касата, те ще поискат оставката на здравния министър Таня Андреева, на цялото ръководство на надзорния съвет на НЗОК.

Доктор Цветан Райчинов, беше категоричен: Ще сменяме, ако трябва, политиците непрекъснато, докато не дойдат хора, които действително да направят промяната в българското здравеопазване.

 

Facebook Comments