18/05/2022

Сашо Серафимов е носителят на наградата „Дамян Дамянов” на петото издание на националния конкурс за поезия

Наградата „Дамян Дамянов” ще бъде връчена на поета за книгата му „Старците умират в края на света”. Награждаването на лауреатите на конкурса, организиран от община Сливен в партньорство с ИК „Жажда”, ще бъде на 14 май /сряда/ от 18.00 часа в зала „Зора”. В литературното четене след церемонията по награждаването участие ще вземат носители на наградата „Дамян Дамянов” Валери Станков, Елена Алекова, Даниела Йорданова, Тенко Тенев, Сашо Серафимов, Ники Комедвенска, както и поетесите Надежда Захариева, Маргарита Петкова и Петя Александрова.

Автори от цялата страна се включиха в поетичната надпревара. Изискването към тях бе да са издали своите стихосбирки до 1 март 2014 г. Освен диплом и плакет на община Сливен, носителят на наградата „Дамян Дамянов” ще получи парична премия. Председател на журито е Маргарита Петкова, негови членове са Надежда Захариева, Петя Александрова, Деньо Денев и Желяз Кондев.

Награда за поетически дебют се дава от ИК „Жажда” и ще бъде връчена на Ники Комедвенска, която печели приза за книгата си „Свят за лудите”.

Сашо Серафимов е роден на 30 август 1953 година в Добрич. Завършил е Славянския университет в София. Автор е на 5 стихосбирки, книга за деца, а пиесата му „Шивачът на приказки” печели трета награда на Международния фестивал на куклените театри „Златен делфин”. Негови стихове са превеждани на украински, френски, немски, словашки и др. езици.

Ники Комедвенска /псевдоним на Добринка Кирякова/ е родена в Сливен. Завършила е ПМГ „Добри Чинтулов” и ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий”. Публикува стихове в литературни списания и ел. сайтове за поезия. „Свят за лудите” е първата й авторска книга.

Facebook Comments