30/11/2021

Кметът Кольо Милев поздравистудентките от медицинския филиал в Сливен по повод професионалния им празник

Кметът Кольо Милев поздравистудентките от медицинския филиал в Сливен по повод професионалния им празник

Всички 40 бъдещи медицински сестри обучаващи се във филиала на Медицинския университет- Варна в Сливен бяха поздравени от градоначалника по повод техния професионален празник и получиха тениска „Стария бряст- Европейско дърво на 2014 година”. С решение на Международния сестрински комитет от 1935 г. празникът се чества всяка година на 12 май. На тази дата е родена Флорънс Найтингеил, смятана за основател на модерното сестринство и за една от 100-те най-влиятелни жени на всички времена.

Флорънс Найтингел, доказва че чрез денонощна грижа и наблюдение на болния,смъртността може да бъде намалена 10 пъти. Тя открива първото светско училище в Лондон и описва стандартите и принципите на болничната грижа.

От 2013 г. в Сливен бе разкрит филиал към Медицинския университет-Варна. В момента обучението се провежда в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“АД – Сливен.

Филиалът на Медицински университет – Варна в гр. Сливен е разкрит с решение на Народното събрание от 30 януари 2013 г. и осъществява обучение по специалностите от регулираните професии „Медицинска сестра“ и „Акушерка“, редовна форма на обучение. Образователно квалификационната степен е „бакалавър“, а срокът на обучение е 4 години, като последната е преддипломен стаж.

Facebook Comments