Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
Благоустрояване, сигурност и работни места са най-наболелите проблеми в селата от общината – Радио СливенБГ
01/10/2022

Благоустрояване, сигурност и работни места са най-наболелите проблеми в селата от общината

Общоселска среща с жителите на село Николаево проведоха през почивните дни кметът на Сливен инж. Кольо Милев, народният представител Деян Дечев и общинските съветници Борислав Павлов и Илия Стоев. Местните жители споделиха, че искат ремонт на улиците, да се изградят отново и боядисат тротоарните бордюри, да бъде изградена ограда на парка в селото. Чешмата на селото също има нужда от ремонт, стана ясно по време на разговорите с николаевци. Кметът инж. Милев пое ангажимент за изграждане на детска и спортна площадка и нова ограда на парка в селото.

С народния представител Деян Дечев и кмета Милев те обсъдиха и друг сериозен проблем – нелоялната конкуренция на хлебопроизводители от други градове, които предлагат продукцията си на ниска себестойност и така пречат на местния бизнес.

Среща бе проведена и с жителите на с. Трапоклово. Местните изразиха тревога от продължаващите наводнения в стопанските терени на селото. В отговор стана ясно, че до края на следващата седмица ще бъдат направени огледи на проблемните площи и най-късно догодина проблемът трябва да бъде решен. Към момента е направен ремонт на отводнителен канал на чешмата в селото и са преодолени последиците от наводнението на читалището, асфалтирана е централната част и улиците към подходите на селото, ремонтирана е здравната служба, подменени са плочките на площада в селото. В социалната сфера е договорено със социалния патронаж да се подпомагат с храна възрастни хора от селото, открити са 5 нови работни места на местни хора във фирма за производство на керамика, ремонтирана и обзаведена е детската градина.
Сред наболелите теми за хората от Трапоклово остава тази за опазване на селскостопанските земи и продукцията от набезите на крадците, поскъпването на водата за поливни нужди, както и незаконния дърводобив. Местните поискаха да бъде назначен полицейски екип, който да съблюдава за реда и да бъдат избегнати кражбите на жици, на домашен добитък и да се съдейства на местните стопани при опазване на реколтата. Те се оплакаха и от разрушения асфалт в региона. Що се отнася до кражбите – това е масов проблем и възникна предложение част от полицейския екип в село Горно Александрово да поеме и грижата за Трапоклово Настоява се за по-строг контрол за преминаващите през селото търговци и прекупвачи и ако се наложи – временното им пребиваване да бъде регистрирано в кметството. Най-остро бе поставен въпросът за откриване на работни места в селото. По темата работни места бе коментирано, че на голяма част от ниско образованото население на селото, е предлагана доста често работа, но след месец-два те я отказвали и чакали за социални помощи. Стана ясно още, че предстои подмяна на ел. мрежата, която е доста стара и често аварира в селото. Поливните съоръжения са към „Напоителни системи” ЕАД, което налага и техен ангажимент по проблема с напояването. Трябва да се изгради помпена станция и още следващата седмица ще се обсъди нужното за изграждането й, обещаха съветниците.

На среща в пенсионерския клуб на село Драгоданово бяха общинските съветници Соня Келеведжиева и Мартин Славов, както и членовете на ръководството на БСП – Сливен Злати Златев и Николай Николов. Бе поканен и заместник-кметът Румен Стоилов. По тяхна молба, пред жителите на селото бе разяснено защо трябва да се гласува на изборите за Европейски парламент и как решенията, които се вземат там влияят на живота на всички жители на ЕС. И тук местните изразиха тревога от липсата на работа, особено за младите хора в селото. Поискаха съдействие и за асфалтиране на пътя до село Блатец, поставиха въпроса защо няма лекар в селото. По думите на зам.-кмета Стоилов, хората много точно са анализирали най-острите проблеми и обеща те да бъдат разгледани в най-скоро време.

About Post Author

Facebook Comments