Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/class-wpdb.php on line 3574
Илияна Йотова: Битката с бедността трябва да бъде приоритет в следващите 5 години в Европа и затова е важно кой и кого ще изпрати в ЕП – Радио СливенБГ
08/12/2022

Илияна Йотова: Битката с бедността трябва да бъде приоритет в следващите 5 години в Европа и затова е важно кой и кого ще изпрати в ЕП

Кандидатът за депутат от Коалиция за България /КБ/ в Европейския парламент и настоящ депутат в ЕП Илияна Йотова е на посещение в Сливен. На пресконференция днес тя подчерта важността да се гласува на 25 май и коментира, че вече няма никакво съмнение в това, че КБ е единствената политическа сила в страната,        която прави избори за европарламент. „Очевидно избрахме добрата тактика и за разлика от нашите колеги от други политически сили, които се занимават повече със задкулисната организация на изборите, ние разговаряме с гражданите на цяла България. Личната ми програма преминава през най-малките махали и села, и през областни центрове, защото е важно какво мислят българските граждани след 7 години членство в Европейския съюз. Лъжа е, че те нямат интерес за това какво става в ЕС и не се интересуват от работата на европейските институции. Те просто нямат информация какво точно се решава в Европа и как решенията влияят на политиката у нас и в това отношение ние, политиците, сме в дълг към хората”, сподели Йотова. По думите й, много голямо е любопитството им какво е прието в европейските институции и къде е България след седем години. Някои, обаче, не са знаели, че всеки приет закон в ЕП, най-късно до две години се синхронизира и става част от българското законодателство. И затова е важно кой прави политиките в ЕП и кой ще има доминираща позиция – представителите от Южна Европа или десни партии, които и в този мандат се опитаха да прокарат развитието на Европа на две писти. Няма да се съгласим с двойните стандарти, обяви Йотова и по темата за енергийната политика на ЕС.

Като най-голямо постижение на социалистите в този мандат Йотова посочи „пробивът” в политиката с младежката заетост. Тя припомни, че преди 3 години от Партията на европейските социалисти /ПЕС/ и лично нейният председател Сергей Станишев поставиха остро този въпрос на един от съветите на ЕС. Първата реакция бе изключително бурна, но ние упорито преследвахме целите си за намаляване на младежката безработица и събрахме подкрепа сред младите, припомни Йотова. Тя подчерта и ролята на държавата за намирането на работа на всеки младеж, завършил следно или висше образование и тясната връзка с бизнеса за осигураване на работни места, съобразно интересите на младите.

Необходима е национална политика за младежка заетост, обезпечена и с тези евросредства, убедена е Йотова. Ние искахме да се въведе минимален трудов доход и да няма такава огромна разлика в минималното заплащане в отделните европейски страни. Битката с бедността трябва да бъдеприоритет в следващите 5 години в Европа. И ако се води от истински политици-водачи, от хора с хъс, а не от високо платени чиновници, толкова по-добре, заяви Йотова в отговор на въпрос за мерки за справяне с безработицата. Аз съм за активните хора, които се борят и искат нещо да променят, продължи тя.

По думите й, колкото повече евродепутати влязат от листата на Коалиция за България, толкова по-силен ще бъде българският отбор в Брюксел. Тя заяви без притеснение, че болшинството от регламентите, които ЕП е приел през изминалия мандат, са били в защита и запазване печалбите на банки, монополи и корпорации и всички мерки за изход от кризата „удариха на камък” . Няма как да приема изказването на председателя на ЕК г-н Барозу за ръст от 0.4 % – обидно малко за Европа, една крехка тенденция за растеж, каза тя и допълни, че социалистите искат друга политика. За първи път след 10 години социалистите имат шанс за спечелят европейските избори, може да стане така, че 1-2 мандата да решат на 25 май чие ще бъде болшинството и как ще се развива по-нататък Европа. Ето защо ние ще направим възможното да стигнем до всеки български глас и да убедим хората колко е важно да се гласува. Защото не е вярно, че Европа е далеч, след като ние сме в самата Европа. Важното е какво искаме за тази Европа, за държавата в следващия мандат.

Социалната политика е нашият основен приоритет, изтъкна още Илияна Йотова, кандидат на БСП за ЕП. Социалните права на хората трябва да бъдат обезпечени във всеки един документ, който приемаме, убедена е тя.

На второ място остава отворена и темата Шенген. Наше задължение е България и Румъния да излязат от този ъгъл, където само ни сочат че не сме готови. Продължавам да твърдя ,че по отношение на сигурността нашите граници, ние имаме доста по-високо изпълнени критерии, отколкото старите държави-членки, които вече са част от Шенген, заяви Йотова. Категоричното й мнение е, че ЕК трябва да смени механизма за наблюдение на България, за да „не тръпнем всеки юли дали сме се справили с корупцията и организираната престъпност. Това е неработещ инструмент на ЕК, който дава само отрицателни резултати. Необходимо е общностно законодателство, задължително за всички държави в ЕС за борба с корупцията и престъпността, никоя държава не може да се справи сама”, отбеляза още Йотова.

Другият открит въпрос, които остана, е въпросът за бежанците. Люта битка се води с ЕК и в момента и ако остане този колегиум, вероятно ще наложат втори мониторинг на страната ни, прогнозира Йотова и посочи евентуалните критики: не осигуряваме достатъчно условия за живот на бежанците, не даваме достатъчно бързо хуманитарен статут, изградихме стената на сухопътната граница с Турция. Според номинираната за евродепутат, това са три аргумента, които са много лесно оборими, но трябва цялата воля на страната, защото още един мониторинг ще бъде повече вреден, отколкото полезен за нас.

Другият въпрос, който коментира пред медиите Йотова, е възможността да учат и работят българските граждани в страни от ЕС. Тя не приема непрекъснато появяващите се нови условия, на които трябва да отговарят само българските студенти. Според нея, необходимо е да се промени начинът, по които работят европейските институции, особено Еврокомисията. ”Пътят минава през избора на Мартин Шулц за президент на комисията, не защото просто е социалист, а защото съм виждала как защитава нашата страна на различни етапи по различни въпроси – още с приемането ни в ЕС, през темата за Шенген, както и за това България и Румъния да не бъдат боксова круша за всички проблеми в ЕС.

В защита на националния интерес Илияна Йотова даде пример за подготвения от нея доклад за Черно море, приет въпреки първоначалния скептицизъм. След приемането му, Черно море става част от голямата европейска политика и част от новия фонд по рибарство и морско дело. Ще бъде създаден нов консултативен орган, който ще се грижи само за българското Черноморие, съобщи Йотова

Длъжни сме да защитаваме политики в интерес на българските граждани, защото през 2018 г. България поема председателството на ЕС, това е огромна отговорност за държавата ни за времето, когато ние ще бъдем лицето на целия ЕС, изтъкна Илияна Йотова. Така тя обясни защо БСП и КБ отказват да отговарят на черния пиар на други политически сили или празното политиканстване в кампанията. Правим наистина кампания за хората, отново изтъкна Йотова.

На въпрос хората наясно ли са за какво ще се гласува на 25 май, Йотова сподели личните си впечатления, че голяма част от избирателите у нас знаят за какво става дума Българският бизнес в големите градове, селските производители, които работят по европроекти даже имат много забележки по процедурата за усвояването на средствата. Общините също чакат новите програми и техните шансове за новия програмен период. Но истината е, че трябва да се намали бюрокрацията, както и тези програми да стигнат до всяко българско село, не само до големите градове. Нужна е, обаче, и национална политика за българското село, защото особено в Родопите и северозападна България обезлюдяването е застрашително. То е последица от липсата на перспектива за развитие, коментира Йотова.Тя призна, че европолитиците са в дълг към хората извън големите градски центрове, че трябва да се дава възможност на малките стопанства, на малкия бизнес за развитие, информацията за всички възможности по европроекти да стигат и дотам, да има сателитни дейности и по селата и така да се даде тласък на всичко, което би накарало хората да останат и в малките населени места. Само тогава ще са убедени и ще знаят за какво трябва да гласуват, смята Йотова.

На срещата с журналисти присъстваха и народният представител от 42 НС от групата на Коалиция за България Деян Дечев, областният лидер на БСП Асен Гагаузов и кметът на Сливен инж. Кольо Милев.

Според Асен Гагаузов, много хора са усетили предимствата и са кандидатствали по европрограми, но той също обърна внимание, че е нужна по-широка разяснителна кампания за възможностите на проектите и тя да стига до по-широк кръг бенефициенти.

Според кмета на Сливен Кольо Милев, изборите за ЕП са много значими за развитието на всяка община. Той отново постави въпроса защо се акцентира върху развитието на седемте големи общини в България, а Сливен – която е осма по големина и най-голяма по територия, остава извън обхвата на общините-„витрини”. Очаквам през новия програмен период осезаемо да почувстваме резултатите от защитените вече проекти, по които усилено работим, заяви Милев.

След срещата с журналисти, кандидатът за евродепутат Илияна Йотова разговаря с представители на младежкото обединение в БСП – Сливен и с жени-социалистки. Пред тях също разясни важността да се гласува на изборите за ЕП. Чувствам се силна, защото имам зад себе си БСП – голяма мощна партия, която знае нуждите на хората и може да отстоява позициите си, заяви Йотова. Когато човек има кауза в защита на българските граждани, лесно намира съмишленици, каза още тя.

Илияна Йотова посети Общинския пазар в Сливен, както и местна фирма, работеща по европейски проекти. В 17 ч. е предвидена среща с гражданите на Сливен в зала „Май”.

About Post Author

Facebook Comments