28/06/2022

Трошат колите ни с корабно гориво, тревожи се в. „Монитор“

Митрополит избухна срещу толерирането на ромите, пише в. „Труд“

Мълчащият от дълго време митрополит Галактион изненадващо “избухна” срещу отказа на полицията в Стара Загора да съдейства за събаряне на незаконните къщи в ромската махала. В отворено писмо той упреква управляващите за “тоталното потъпкване както на божите, така и на държавните закони”. Дядо Галактион припомня, че циганите секат създадения от митрополит Методий Кусев парк “Аязмото”. “Чрез различни похвати се осуети изпълнението на една заповед на градоначалника на Стара Загора, с която се целеше еднаквото прилагане на закона от всички граждани”, се казва в писмото. Дълго планираната акция по събарянето на незаконните постройки в парк “Борова гора” пропадна, след като на 10 май местната полиция обяви, че не може да осигури охрана заради изборите. Кметът Живко Тодоров (ГЕРБ) бе силно възмутен и заяви, че няма да се откаже. Сега той ще изпрати второ искане до полицията.

Спират бизнеса с учебниците, обещава в. „Стандарт“

Държавата смята да спре бизнеса с учебници за сметка на хазната. В момента от него частни издателства печелят милиони. До завършване на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега да се избира между три. Това заяви просветният министър проф. Анелия Клисарова на среща с учители в Ивайловград. Тя обяви, че само тази година Министерският съвет е одобрил 42 млн. лева за преиздаване на буквари. Според Клисарова учебниците трябва да се отпечатват само в печатницата на министерството. Ако държавата поеме тази функция, ще бъдат спестени средства, които ще се използват за модернизация и ремонт на училищата. С промяната вече няма да се налага децата да сменят помагалата, ако се прехвърлят в друго училище, каза Клисарова.

Сергей Станишев получи мандат за промени в ИБ, спокойна е в. „Дума“

Сергей Станишев получи мандат за промени в Изпълнителното бюро на БСП. Това стана ясно след вчерашното заседание на ръководството на партията. Левият депутат Борислав Гуцанов коментира, че след жълтия картон, който хората са показали на левицата, тя не можела да мине без промени. Заместник-председателят на БСП Димитър Дъбов призна за някои от грешките, които партията е допуснала по време на изборите. За трети пореден път не успяваме да мобилизираме нашия електорат да гласува активно, призна той. Като причина за това той посочи факта, че в лявото пространство е имало още две партии. Едната от тях, АБВ, не успя да реализира мандат, но взе един мандат от нас и го даде на ГЕРБ, категоричен бе Дъбов. Според анализа на социалистите отражение върху изборния резултат е дала и кризата в Украйна. Дъбов обаче уточни, че сега не е времето за оставки и заради това в анализа на партията не фигурира искане за оттегляне на Сергей Станишев, но има желание за промяна в работата на кабинета.

Свидетел срещу Килърите 2 задържан в Анталия, разкрива в. „24 часа“

Юрий Ваклев, един от ключовите свидетели по делото срещу бандата за мокри поръчки „Килърите 2“, е задържан в турския курорт Анталия. Новината съобщиха негови близки пред съдия Пламен Панайотов в спецсъда. Така те оправдаха Ваклев, който за втори път не се яви на подсъдимата скамейка. 34-годишният мъж е обвинен с още трима за участие в организирана престъпна група, обрала чейнджбюро на столичния бул. „Дондуков“ през ноември 2012 г.

Трошат колите ни с корабно гориво, тревожи се в. „Монитор“

В някои от бензиностанциите в Кюстендилско вместо дизел в автомобилите са наливали корабно гориво, което носи рискове от повреда на двигателите. Това е установила внезапна проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). „В една четвърт от взетите проби качеството на горивата не съответства на стандарта”, уточни председателят на агенция Стефан Цанков. „При досегашни планови проверки отклоненията в качеството на горивата са били от 6-7%”, добави той. Според него явно при предишни одити е изтичала информация и некачественото гориво е било укривано. Последната проверка е била направена от инспектори от други области и това веднага е дало резултат. Запознати със случая разказват, че екипът спешно бил е привикан в София, където са били уведомени къде ще се правят проверките и дори са им били иззети мобилните телефони.

Всички се обединиха срещу закона за търговските вериги, обобщава в. „Сега“

Промените в Закона за защита на конкуренцията, внесени от депутати от управляващите партии с цел да се ограничат нелоялните търговски практики, са опасни за конкуренцията. Те ще затворят пътя на българските производители към чужди пазари. Големите търговски вериги ще се преориентират към външни доставчици. Цените вероятно ще се увеличат и големият губещ ще бъдат гражданите. Това прогнозираха вчера представители на хипермаркетите, работодателските организации, икономисти, анализатори и производители. Министърът на икономиката Драгомир Стойнев също има сериозни възражения срещу проекта. Остро отрицателно е и мнението на Световната банка. Според финансовата институция промените ще доведат до несигурност на пазара и ще претоварят Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Германо-българската индустриално-търговска камара предупреди, че готвените промени ще влошат имиджа на България пред чуждите инвеститори.

Как ДКЕВР създава дупка от над 1 млрд. лв. в енергетиката, анализира в. „Капитал дейли“

„Някои от вас може да са прави и ние не можем да сме сигурни…“ Това беше опитът за заключение на председателя на Държавната комисия за енергийни и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев след баража от критики, които последваха днешното официално представяне от регулатора на доклада за цените на електроенергията за за периода 2014-2015 г. Той предвижда поредното микроскопично намаление на цената на електроенергията, но тъй като според закона за запазване на енергията тя никога не се губи, намалението се прехвърля в дългове, които се трупат на енергийните предприятия. В доклада има очебиен дефицит от над 600 млн. лв.- т.е. средства, които енергийните дружества трябва да получат, но регулаторът умишлено не предвижда средства за това. След по-внимателен преглед на сметките на ДКЕВР дефицитът може да стигне до 1.5 млрд. лв. Само за сравнение: годишните разходи за закупуване на електроенергия за бита за една година са 1.8 мрлд. лв.

Азиатските пенсионери кълват на природа и история, чуди се в. „Новинар“

Българският туризъм ще се ориентира към летовниците от Далечния изток, който са над 65 години. Именно тази целева група има най-много свободно време, средства и е привлечена от природата и културно-историческото наследство. Световните проучвания показват, че само за миналата година 98 млн. китайци са изкарали ваканциите си извън пределите на собствената си страна. 7 млн. от тях са дошли в Европа, съобщи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев.

Седем мача от „А“ група в доклад за черно тото в Брюксел, разкрива в. „Преса“

Седем срещи от сезон 2013/2014 в „А“ група, мачът по случай стогодишнината на „Левски“ между „сините“ и „Лацио“ и половин дузина контроли с българско участие най-вероятно са били манипулирани. Това твърди асоциацията на букмейкърите в Европа „Федербет“. Техни представители посетиха вчера Европейския парламент, където изнесоха традиционния си доклад след края на клубния сезон на Стария континент. Именно от него става ясно, че на срещите ЦСКА – „Нефтохимик“ (4:0), ЦСКА – „Любимец“ (7:0), „Берое“ – „Пирин“ (2:1), „Пирин“ – „Нефтохимик“ (3:2), „Черноморец“ – „Нефтохимик“ (4:0), „Любимец“ – „Пирин“ (1:3) и „Пирин“ – „Любимец“ (5:0) е имало прекалено съмнително движение на букмейкърските коефициенти. От доклада на „Федербет“ излиза, че българското първенство е третото в Европа с най-много уредени мачове. Пред „А“ група в печалната класация са само Италия (9 срещи) и Великобритания (13).

Facebook Comments