25/10/2021

Млада поетеса от Сливен с национална награда за поезия

Жури с председател Константин Еленков  и Благой Ранов, Валентин Дишев и Анжела Димчева, определи следните награди на Осмия национален литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов” – Кюстендил 2014:

ПЪРВА НАГРАДА – Георги Белев /САЩ/ – за стихотворението „ПРЕДЗИМА”

ВТОРА НАГРАДА – Николина Милева /гр. Тетевен/ – за „ЦЪРКВА”

ТРЕТА НАГРАДА – Евелина Кованджийска /гр. Пловдив/ – „ЗИМА”

Специални награди:

Ивайло Терзийски /гр. Поморие/ – „ЖЕНАТА НА КАСАПИНА” – награда на Община Кюстендил

Ева Константин /гр. Кюстендил/ – „ФЛИРТ” – награда на Регионална библиотека „Емануил Попдимитров” – Кюстендил

Галина Иванова /гр. Варна/ – „СИРОМАШКО ЛЯТО” – награда на ЧИТАЛИЩЕ „Братство 1869” гр. Кюстендил

Красимира Зафирова /гр. Перник/ – „ПРИГОДНА ЗА ЖИВОТ ПЛАНЕТА” – награда на Информационен център Европа Директно – Кюстендил

Милена Николова /гр. Сливен/ – „ДОКОСНАТА ОТ СЛЪНЦЕТО” – награда за млад автор – на Младежки информационно-консултантски център – Кюстендил.

Организатори на конкурса са Община Кюстендил и читалище „Братство 1869”- Кюстендил. Целта му е да продължи ярката литературна традиция на гр. Кюстендил, за чието обогатяване и развитие има безспорен принос творчеството на Биньо Иванов – поетът, свързал трайно съдбата си с този град.

В анонимната надпревара тази година се включиха 362 поети с 1086 стихотворения.

Милена Николова /на снимката/ е родена на 31.10.1984 г. в гр. Сливен, магистър по специалностите „Международен бизнес“ и „Английски език и методика“. В продължение на осем години е ученичка в класа по литературно творчество при Обединената школа по изкуствата „Мишо Тодоров“ с преподавател поетесата Евгения Генова. Получавала е награди от международните конкурси „Европа в училище“ и „Шанкар“ и от националните конкурси „Тера фантазия“, „Море“, „Любовта, без която не можем“, „Огънят на Орфей“, „Петя Дубарова“, „Дора Габе“, „Искри“, „Витошко лале“, „Южни слънца“, „Моите детски мечти“, „Живеем в земята на Ботев“ и др. Носител на Трета награда от Осмия конкурс за кратка проза на LiterNet & eRunsMagazine (2010). Получава наградара за млад автор в седмия и осмия национален литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов”, Кюстендил (2013 и 2014). Има публикации във в. „Словото днес“, в. „Новият пулс“, сп. „Пламък“, сп. „Родна реч“, в. „Труд“, в. „Сега“, в. „24 часа“, в. „Дума“, сп. „Жажда“ и др. Автор е на стихосбирките „Любов по време на дъга“ и „Сълзи в джобовете“. Член на Съюза на българските писатели.

На 26-ти май 2012 Милена Николова създава страницата Poem Therapy (Поезитерапия)във фейсбук, над която работи съвместно с редакторката и литературен критик Анжела Димчева. Страницата има за цел да подкрепя талантливи автори от България и от чужбина, като публикува техни творби и ги популяризира. Poem Therapy има над 3000 читатели и почитатели във фейсбик и може да бъде намерена на следния линк: https://www.facebook.com/PoemTherapy

Facebook Comments