30/11/2021

Учредяват партия АБВ на 28 юни, разкрива в. „Преса“

Цар Киро нападна журналист на “24 часа” в центъра на Пловдив, съобщава „24 часа”

Осем месеца след излизането си от затвора Кирил Рашков се нахвърли върху журналисти в центъра на Пловдив. Пред хотела си на ул. “Света гора” около 11 ч вчера той нападна екипа на в. “24 часа” и кореспондента на в. “Преса” Ваня Драганова, отзовали се на сигнал, че ромският лидер дерибейства срещу съседката си Светла Серафимова. “Нямате право да влизате в двора ми”, крещеше жената по хората на Цар Киро. В това време самият той беше на улицата със сина си Ангел. Както “24 часа” писа, Кирил Рашков и съпругата му Костадинка се заселиха наскоро в хотела си и в момента го ремонтират. “Давай бързо фотоапарата! Нямаш право да е снимаш”, викна босът към човека на “24 часа” и се засили към него. В този миг двама по-млади роми се втурнаха да му помагат. Притиснаха кореспондента ни до трафопост, а Цар Киро посегна към гърлото на репортера ни и започна да го души, заплашвайки: “Ще видиш какво ще ти се случи!” Ученици от близката гимназия по битова техника наблюдаваха безмълвно. Никой от съседните заведения не посмя да се притече на помощ. “Оставете колегата на мира”, викаше кореспондентката на в. “Преса”. Тогава биячите на Рашков се насочиха към Драганова. Към нея тръгна и Цар Киро с викове: “Нямате право да ме снимате”. Накрая циганският бос заплю и двамата журналисти и заедно с помагачите си продължи да сипе закани.

Отново се ревизира режимът за отпуските, чуди се в. „Труд“

Три варианта за промяна на сегашния ред за ползване на отпуска ще предложи министерството на труда на оперативно заседание на правителството. Това съобщи зам. социалният министър Светлана Дянкова пред “Труд”. Министрите няма да вземат окончателно решение, целта е да се чуе мнението им преди промените отново да се обсъдят в тристранния съвет. Сега фирмите са длъжни до края на всяка година да разпишат график кой работник кога ще почива през следващата година. Бизнесът настоява това да отпадне за малките и средните фирми. Синдикатите са склонни да го подкрепят само ако отпадне 2-годишната давност на почивните дни, въведена през 2011 г., но бизнесът е против.

Гимназия от 9-и клас, иска в. „Стандарт“

Родители и учители масово искат завършването на основното образование да остане след 8-и клас. Това стана ясно на дискусия в Сандански, организирана от в. „Стандарт“, в. „Струма“ и МОН. Главният редактор на вестник „Стандарт“ Славка Бозукова заяви, че като организатор на кампанията „Чудесата на България“ се е убедила, че най-голямото чудо на България са децата й. „Както носителите на награди от олимпиади, младежите, които отиват на стаж в ЦЕРН, така и всяко дете, което учи с надеждата, че ще се реализира не някъде по света, а тук, в България. А ние всички сме длъжници на тези деца“, заяви г-жа Бозукова. Просветният министър Анелия Клисарова, която сподели, че също е гласувала в кампанията за Чудесата на България, допълни, че онова, което трябва да ни обедини като общество, е образованието.

44% от работодателите у нас трудно намират подходящия служител, тревожи се в. „Сега“

Значително висок остава делът на работодателите у нас, които заявяват, че изпитват трудности да намерят подходящия кандидат за свободна позиция във фирмата им. 44 на сто от работодателите продължават да изпитват трудности да си намерят служител с необходимите умения. Спрямо миналата година обаче делът им е намалял с 10%. Това показва годишното проучване на „Менпауър“ за недостига на таланти у нас и по света. Интервюирани са 37 хил. работодатели в 42 държави. Въпреки намалението проблемът остава тревожен, още повече че продължава да се подминава от години, „вместо правителството, работодателите и образователните институции да адаптират своите стратегии за създаването и привличането на таланти“, отбелязват авторите на изследването. Българските работодатели са на четвърто място в региона на Европа, Близкия изток и Африка по недостиг на таланти. Преди България са само три държави – Турция (63%), Израел (49%), и Унгария (45%). У нас работодателите споделят, че им е най-трудно, когато трябва да намерят подходящия инженер, квалифициран работник или висш мениджър.

 Състоянието на сградния фонд в София е тревожно, бие камбаната в. „Дума“

Състоянието на сградния фонд в София е много тревожно и при земетресение около столицата с магнитуд 7 или над 7 по скалата на Рихтер загиналите ще бъдат около 4500 души, а над 20 000 ще бъдат ранени. Това обяви проф. Емил Ботев, директор към департамент „Сеизмология“ на БАН, по време на международна конференция за катастрофичните рискове в страната. Той посочи, че при подобен трус над 2 милиона души ще бъдат засегнати, разрушените сгради само в София ще бъдат над 40 хиляди, а щетите ще са за около 20 милиарда евро. Експертите смятат, че в страната трябва да има по-добър контрол на строителството, както и да се инвестира в подсилването на стари сгради. Професор Ботев каза, че в страната силни земетресения с магнитуд над 7 по Рихтер стават средно по веднъж на 200 години. Той посочи, че в следващите години може да се очакват трусове. Проф. Йордан Милев от Строителния факултет на Университета по архитектура, строителство и геодезия заяви, че трябва да се вземат мерки преди природното бедствие, като се подсилят сградите. „Институциите трябва да изискват качествено проектиране, което да намалява риска за сградата. Да се стимулират и хората, които строят сгради с по-нисък сеизмичен риск, както е в страни като Япония, САЩ и други, в които сеизмичният риск е фактор“, уточни той.

Учредяват партия АБВ на 28 юни, разкрива в. „Преса“

Учредителна конференция на най-новата партия АБВ ще се проведе на 28 юни в София, съобщи от личната си страничка в социалната мрежа „Фейсбук” д-р Евгений Желев. Бившият два мандата кмет на Стара Загора и здравен министър в правителството на Сергей Станишев беше изключен от редиците на БСП в началото на година. В специално обръщение той призовава симпатизантите на движението в рамките на 24 часа да попълнят документите си за участие в учредителния форум. „Възможно е да заявите и само желание за членство в новата партия, присъствието на учредяването не е задължително!”, коментира близкият съратник на експрезидента Георги Първанов. Краткият срок той обяснява с необходимостта да бъдат спазени процедурите по съдебната регистрация, както и предстоящите предсрочни парламентарни избори. „Бихме се радвали, ако всички имате желание да продължим заедно напред. Надяваме се, ако не искате, да ни уведомите за решението си. Не можем да задължим никого, и ако не желаете да членувате в партия не означава, че няма да останете наши симпатизанти…”, допълва д-р Желев. На Евроизборите в Старозагорска област движение „АБВ” събра 4 202 гласа и успя да премине 4 – процентовата бариера.Най-голямата подкрепа дойде от Града на липите – 2 609 бюлетини, следван от Казанлък -735.Месец преди изборите старозагорската общинска организация на БСП се разцепи, след като ръководството й подаде оставка, а председателят Илия Златев заяви, че става член на АБВ.

 Нова офшорка в „Булгартабак“, разкрива в. „Капитал дейли“

Битката за контрола върху „Булгартабак“ продължава с пълна сила. След като през миналата седмица стана ясно, че в рамките на раздора между доскорошните партньори Цветан Василев и Делян Пеевски цигареният холдинг е останал в сферата на депутата от ДПС, а банкерът се опитва да си го върне, сега ходовете на двамата продължават. Последният такъв е промяна в структурата на собствеността на дружеството, което е официален притежател на „Булгартабак“ – регистрираното в Австрия BT Invest.

 Големият талон е задължителен само за товарни коли, отбелязва в. „Новинар“

Големият талон на автомобила в Гърция се изисква само за товарни коли. Това обяви българският консул в южната ни съседка Васил Вълчев. Той уточни, че документът не е необходим за леки автомобили.„Имаше срещи и публикации в тази връзка, но официалната информация е, че големият талон се изисква само за лекотоварни и тежкотоварни автомобили. Оттам нататък вече други договорки са в обсега на правомощията на колегите от Министерството на транспорта”, обясни той пред Фокус. По думите му тези изисквания са на база гръцкото законодателство и всеки, преминаващ гръцка територия, трябва да се съобразява. Глобата за липса на голям талон е до 1000 евро за шофьора на камиона и до 8000 евро за транспортната фирма.

Facebook Comments