Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
Взети са всички мерки за безопасност в планинските части на община Сливен, нивата на реките към момента са нормални – Радио СливенБГ
01/10/2022

Взети са всички мерки за безопасност в планинските части на община Сливен, нивата на реките към момента са нормални

С оглед на създалата се бедствена ситуация в страната, кметът на община Сливен Кольо Милев проведе днес среща с членовете на Щаба за изпълнение на плана за защита при бедствия на територията на Общината.

Заседанието беше насрочено от градоначалника, за да се направи анализ на ситуацията и да се определи готовността на всички ресурси, с които Общината разполага при навременното реагиране и предотвратяване на кризисна ситуация. Милев подчерта, че в засегнатите от пороите райни трябва да се чисти всеки ден и да не се допуска по уличната мрежа на територията на Общината и в частнoст Сливен да има затлачени шахти и пръснати инертни материали.

„Община Сливен е в готовност да отриегира при кризисна ситуация. Щабът за изпълнение на плана за защита при бедствия на територията на Общината работи активно от пет дни”, каза инж. Снежана Кънева н-к отдел „СУК и ОМП” и секретар на щаба. Тя поясни, че са изпълнени предварително набелязаните дейности по плана, но работата на екипите ще продължи и през следващите дни.

На срещата стана ясно още, че най-голямо внимание трябва да се обърне на превантивни мерки за преглед на отводнителни съоръжения, а също и  на съоръженията, които са потенциално опасни в следствие на проливните дъждове през изминалите дни. По думите на заместник-кмета Иван Манчев, който е зам.-председател на щаба, всички съоръжения трябва да бъдат ревизирани, а повредите да бъдат отстранени. „Всички отводнителни съоръжения на територията на Общината работят”, каза Манчев и допълни, че проверки на съоръженията трябва да се правят регулярно, за да се избегнат подобни ситуации.

„В Сливен 40 % от уличната мрежа, включваща основни булеварди и улици  бяха трудно проходими през изминалите дни”, съобщи Снежана Кънева като допълни, че те са били опасни, както за хора, така и за транспортни средства. „Дъждоприемните шахти по основните улици, без тези, които са включени в „Интегриран проект за водния цикъл на град Сливен” бяха изцяло запълнени”, каза още тя. „Налице са пропадане по уличните платна и тротоарните настилки в централна градска част, а също и в кварталите „Дружба”, „Клуцохор” и „Комлука”. Също така има свличане на скални маси в района на Банско шосе и Дамарски мост, което затрудняваше придвижването по тротоарите и създаваше риск за превозните средства по уличното платно”, каза още инж. Кънева.

По думите на Кънева в кв. „Речица” има наводнени имоти. Почистването на канала в квартала ще започне веднага щом спадне нивото на водите в него. Вследствие на струпани инертни материали в с. „Сотиря” е бил блокиран подхода към сметището. Проходимостта на улиците там  вече е възстановена и е осигурено обслужване на депото. Образувалите се от пороя дупки са запълнени.

Десет екипа от разчета на плана за защита при бедствия са привлечени с възможностите си да оказват съдействие по преодоляване на последствията и нанесените щети в равнинната част на Общината, съобщи Кънева. Всички населени места по направление Чинтулово-Селиминово са с частично изнесени от водата пътни настилки, пренесени големи количества инертни материали, наводнени имоти и преляли дерета. Работата по участъка от пътя между селата Чинтулово и Малко Чочовен е към приключване, но работата по почистването на деретата и водостоците ще продължи в населените места.

През изминалите дни сигнали за наводнения са получени от селата Мечкарево, Крушаре и Горно Александрово.  Нивата на реките Тунджа, Беленска и Луда Камчия към момента са с нормални прагове и няма риск от излизане на водите от коритата им. Създадена е организация за предприемане на мерки по възстановяването на проводимостта на каналите в Крушаре, Речица, Блатец, Глушник, Раково и Стара река. Язовирите на територията на Николаево, Злати войвода и Горно Александрово са с нормални обеми. За ограничаване на риска от преливане се извършва принудително източване на водите на язовир Злати войвода 2.

Взети са всички мерки за безопасност и в планинските части на Общината. В с. Бяла има пропадания на уличните платна и по бреговите ивици. В с. Стара река е разпоредено изграждане на ретензионен утайник, в който да се събират водите, а в сградата на местната детска градина е изключено електрозахранването поради течове на покрива.

 

 

 

Сн. Г. Балулов

 

About Post Author

Facebook Comments