25/10/2021

За последното денонощие притокът в язовир Асеновец е 460 х.м.кубика

ВиК системите в бедстващите райони на Варна функционират. В района на кв. Аспарухово работят 15 екипа и 5 канални машини, които са оборудвани с помпи за отводняване на обществени сгради и частни имоти, багери и камиони за изнасяне на отпадъците. „ВиК-Варна“ ООД реагира първо в бедствената ситуация, тъй като има денонощни дежурни екипи. Това съобщиха от регионалното министерство.

Към момента няма населени места с нарушено водоподаване и влошени качества на водата на територията, обслужвана от  „ВиК” ЕАД гр. Бургас. Мобилизирана е цялата налична специализирана канализационна техника за отвеждането на дъждовните води в района на гр. Несебър, КК Слънчев бряг, гр. Свети Влас и гр. Бургас. При необходимост работата ще продължи и след 22 часа. Състоянието на язовирите, които се намират в обслужваната от дружеството територия, е следното:

Язовир „Камчия“ – се изпуска контролирано съобразно нивата на водата в него. Електрозахранването е нормално.

Притокът в язовир “Ясна поляна” за последното денонощие не е достигнал максималния обем. В момента той е с  0,563млн.куб.м. Остават 2,493 млн.куб.м. свободен обем. Електрозахранването е нормално.

Язовир “Ново Паничарево” също се изпуска контролирано съобразно нормите за обем на водата. Състоянието на помпените станции, ВиК съоръженията, водопроводите и канализацията на територията, обслужвана от „ВиК” ЕООД гр.Добрич, е следното:

·         Помпена станция „Приморци“ приблизително в 02.00 часа е залята от приливната вълна от язовира на Плачи дол. Машините и съоръженията са под вода. Спряно е ел.захранването. С помощта на Пожарната са евакуирани хората от обекта. Работи се по отводняването на станцията и пускането й в експлоатация. Управителят  на дружеството е на място с аварийните екипи за своевременно овладяване на ситуацията.

·         Помпена станция „Минково“ е в изправност, но не може да работи, тъй като тласка вода към помпена станция „Приморци“. След възстановяване работата на ПС „Приморци“ ще започне подаването на вода в посока „5ти километър”.

·         Помпена станция „Алмалии“ е залята, под вода, спряно е ел.захранването, помпите са наводнени. През нощта хората са изведени от обекта. Веднага след оттеглянето на водата ще започне оглед за оценка на щетите и ще бъдат предприети мерки за отстраняването им.

·         В Помпена станция „Одринци“ работи една машина. Пуснати са и двата сондажа и е засилено водоподаването към гр.Добрич.

·         В следствие на токов удар към 03.00 часа през нощта е повредена основната машина в ПС „Гурково“ (част от Магистралата Шабла-Добрич). Работи само малката машина, която не може да захрани нормално ПС „Дъбрава“, която е следващата към Добрич. Екип работи по поставяне на резервен ел.двигател на мястото изгорелия.

·         ПС „Дъбрава“ е изправна, но не може да работи непрекъснато тъй като не е достатъчно количеството на водата от ПС „Гурково“.

·         ПС Оброчище е изправна, водоснабдява нормално селата, но не може да се ползва, докато не бъде пусната в експлоатация ПС „Приморци“.

·         Машините в ПС „Батово“ са в изправност, но е прекъснат достъпа, тъй като водата е отнесла водостока пред входа на станцията. Извън строя са каптажите, тъй като са замътени от придошлата вода. Дълбокият сондаж е изправен, но е  спряно ел.-захранването с цел да се ограничат щетите по ел.съоръженията. Затова ПС „Батово“ не подава вода към Добрич. Селата Одърци, Славеево, Соколник, Стефаново и Плачи дол, които получават вода от ПС „Батово“  засега нямат проблем с водоподаването, тъй като водоемите им са пълни.

·         Залети с вода и спрени от експлоатация са КПС Свежест, Иглика и Дунав.

·         В ПСОВ Албена приижда много вода от прелялата река. Машините се спират и пускат в експлоатация през 2 часа, поради постоянното вдигане на водното ниво. В предвид това, че валежите продължават, ще се наложи ПСОВ да премине в режим на механично пречистване за около 48 часа до изтичане на прииждащите води.

·         Залята и спряна от експлоатация е пречиствателната станция за първични утайки в ПСОВ Добрич. Савака на байпаса след механично пречистване е вдигнат. Към настоящия момент не може да се прецени дали има изнесена утайка, поради мътността на водата.

·         В ПСОВ Шабла машините са спрени. За изминалите 12 часа са придошли над 1000 м3 водно количество, от което биорова е започнал да прелива. Към настоящия момент ситуацията е овладяна. Няма нарушени пломби.

·         В ПСОВ Балчик водата прелива през байпас, съоръженията работят, ситуацията се овладява. Няма нарушени пломби. Помпената станция в Балчик е залята.

С нарушено водоподаване са централната част на град Добрич, високите части на кв. Добротица, кв. Дружба и кв. Балик. Прекъснат е водопровода по моста през реката за с. Кранево, община Балчик. Прекъснат е захранващият водопровод за с. Драганово, община Добричка. Прекъснато е ел.захранването към помпените станции за селата Габер и Огняново в община Крушари.

Без вода са селата Гъбене и Райновци в община Габрово, която се водоснабдява от „ВиК“ ООД – гр. Габрово. В следствие на интензивните валежи са прекъснати клонове от уличната водоснабдителна мрежа. Работи се по отстраняване на проблема. Влошено е качеството на водата в с. Съботковци, с. Старилковци, с. Узуни, с. Поповци /малки населени места с до 100 жители/. Временно са изключени каптажите. Резервоарите са измити предходната седмица.

Без вода е с. Зая, община Дряново. Работи се отстраняване на аварията.

Няма населени места без водоподаване на територията на „Водоснабдяване и канализация – Сливен“ ООД. Към днешна дата яз.“Асеновец“  има 1.230 х.м.куб. свободен обем. За последното денонощие притокът в язовира е 460 х.м.куб. 

Наводнени са 3 бункерни помпени станции на Помпена станция „Север“ в гр. Нова Загора и ПС „Богданово“. Работи се по отстраняване на проблемите. Нарушено е ел. захранването в ПС „Пъдарево“. Водоподаването вече е възстановено.

Отнесен е участък от водопровод, преминаващ през река с дължина 10 м, в с. Ябланово, община Котел. В с. Кипилово също има отнесена част от водопровод, преминаващ през река и баражната  стена. Работи се за отстраняване на проблемите.

Вече са отстранени проблемите с водоснабдяването, причинени от валежите, на територията, обслужвана от „ВиК-Шумен“ ООД.

В обособената територия на “ВиК” ЕООД – Благоевград има влошено качество на ВиК услугите, както следва:

Нарушено водоподаване има в с. Крибул, община Сатовча, дължащо се на прекъснат външен водопровод и в с. Скребатно, община Гърмен поради затлачено водохващане.

Проблем с отвеждането на дъждовните води има в с.Сатовча, община Сатовча – запушена канализация вследствие поройни дъждове. Към момента аварийните групи работят по отстраняване на проблемите.

На територията, обслужвана от ВиК – Монтана в следствие на обилните валежи частично е нарушено водоподаването в с. Смирненски, община Брусарци, където в следствие скъсване на водопровод преминаващ през отводнителен канал без вода са останали около 60 домакинства. В момента се работи и водоподаването ще бъде възстановено днес.

Водоснабдяването на територията на „ВиК Йовковци“ ООД – Велико Търново е нормално. Нарушено е водоподаването само за с. Райковци, което има 23 жители. Причината е аварирал довеждащ водопровод. Работи се по отстраняване на аварията. Очаква се това да стане след като спадне нивото на водата в реката.

 

Сн. Радио Сливен Нет

Facebook Comments