25/10/2021

Празник на билките, лечителите и слънцето се проведе в село Бяла

Празникът на сливенското село Бяла започна още снощи с изпълнението на ритуалите „Избиране на лична мома” и „Мълчана вода”. На днешния Еньовден той продължи с бране на билки преди изгрев слънце, свиване на китки и венци и ритуала „Еньова буля”, по време на който моми и малки момичета правят наричания. Жителите и гостите на селото преминаваха под големия еньовски венец за здраве и с надежда, че билките му ще ги пазят през годината. Традиционният празник на билката и слънцето и празник на с. Бяла се състоя за четиринадесети път.

„Гордеем се, Бяла е едно от местата в България, в които фолклорът и обичаите са живи и се предават от поколение на поколение. Нека Еньовден зареди всички жители и гости на с. Бяла с положителна енергия, но и да ни напомнят, че имаме отговорност не само към фолклорното наследство, но и към природата, която е била така щедра към целия сливенски край”, каза в приветствието си кметът на Сливен инж. Кольо Милев.

Празникът на билките, лечителите и слънцето се организира от НЧ „Христо Ботев 1936”, кметство – с. Бяла, ОУ „Хаджи Димитър” – с. Бяла и Потребителна кооперация „Качулка”. Негови гости бяха народният представител Деян Дечев, зам.-кметът Иван Петров, общински съветници, кметове на населени места, студенти от украйна и техните ръководители.

Еньовден е голям летен празник, чието народно честване отразява връзката му с деня на лятното слънцестоене. В нощта срещу Еньовден различните билки и треви придобиват най-голяма лечебна сила, а събраните билки са най-различни, но между тях най-важна е еньовката.

Facebook Comments