Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/class-wpdb.php on line 3574
Гласят България за старчески дом на ЕС, предполага „Новинар“ – Радио СливенБГ
08/12/2022

Гласят България за старчески дом на ЕС, предполага „Новинар“

Станишев сочи наследник от Бузлуджа, прогнозира „Труд“
Соцлидерът Сергей Станишев може да посочи свой наследник на „Позитано“ 20 на традиционния национален събор на БСП, научи „Труд“. Очаква се тази година червените да се съберат на Бузлуджа на 2 август. Най-спряганите имена за следващ председател на социалистите са на шефа на 42-рия парламент Михаил Миков и на енергийния министър Драгомир Стойнев. Първият бил отличник по правене на избори (б.а. – на последните два вота БСП имат най-добър резултат във Видинския регион, за който отговаря Миков) и имал добра слава както в рамките на партията, така и извън нея. Стойнев пък бил млад, работел много и можел да се изгради като успешен политически лидер. За негов минус се смята, че преди време е бил на път да завие към групата на бившия президент Георги Първанов и формацията му АБВ, която утре ще става партия.

Борисов и президентът остават разделени за датата на предсрочните избори, констатира „24 часа“
„Не се отказвам да настоявам предсрочните избори да са на 14 септември независимо от оценката на президента.“ Това заяви пред „24 часа“ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от Брюксел, където е на среща на ЕНП. В сряда Росен Плевнелиев апелира към лидерите на парламентарните партии да не обсъждат за вота дати, различни от фиксираните при него. На КСНС за избори бяха набелязани три последователни недели, най-ранната от които е 28 септември. Президентът настоя лидерите да държат на думата си, а не да дават четвърта и пета дата. „КСНС зададе ясна перспектива за смислени срокове и действия, около които се обединиха всички“, напомни и днес Плевнелиев пред „24 часа“. „Всичко извън 14 септември би означавало продължаване на агонията“, смята обаче Борисов. Той ще настоява за нея при консултациите в парламента.

Бежанците вече ще бъдат разселвани из цялата страна, съобщава „Сега“
Бежанците, които кандидатстват за помощ от българската държава, ще бъдат разселвани из цялата страна и ще получават безплатно дом, езиково обучение и професионална квалификация в продължение на година. Общините, които приемат чужди граждани, ще получават финансиране от държавата. Това е предвидено в проекта на Стратегията за интеграция на лица, получили международна закрила до 2020 г. Изготвянето на стратегията беше условие, което еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом постави на 25 март, за да може България да получи допълнително финансиране от Европейския съюз. В стратегията няма прогнози колко ще струва интеграцията. „Сега“ направи неуспешен опит да се свърже с Държавната агенция за бежанците, за да научи подробности за финансирането на стратегията. Документът ще промени изцяло досегашната политика на интеграция, която явно се провали. Той предвижда всички общини да поемат отговорност за бежанците, а не както досега само 3-4. Общините ще декларират сами колко бежанци могат да приемат. Ако няма желаещи, разпределянето на бежанците ще става служебно от Националния съвет за миграция и интеграция, който ще се създаде към социалното министерство. В него ще участва и представител на Сдружението на общините.

Гласят България за старчески дом на ЕС, предполага „Новинар“
Между 3 и 5 милиона възрастни европейци се очаква да бъдат приети в българските спа и рехабилитационни центрове през следващите 10 години. Това заяви д-р Димитър Благов от „Клъстер за медицински туризъм“ на специализирана конференция в столицата. Очаква се България да стане приемник на стари хора от Европейския съюз, тъй като социалните фондове на Стария континент издъхват. „Идвайки тези хора, ние ще ангажираме местното население да работи. Парите, които ще получаваме по линия на обгрижването на тези хора, няма да бъдат малко, защото те няма да са съобразени със стандартите на България“, коментира експертът. Освен това денталният туризъм у нас придобива сериозна популярност през последните години, обясни Весела Цолова, директор на програма „България ви очаква“. 

Три месеца затвор за кражба на 15 кебапчета, информира „Дума“
Районният съд в Момчилград осъди на 3 месеца затвор мъж, който откраднал кебапчета и кюфтета от търговски обект в града. Подсъдимият признал, че на 8 юни е откраднал 11 кебапчета на стойност 2,64 лв., 4 изпечени кебапчета на стойност 1,28 лв., 13 изпечени кюфтета на стойност 4,55 лв., 3 айряна в кофички по 300 гр. на стойност 2,04 лв. и 30 гр. шарена сол. Общата стойност на откраднатата храна е 11,44. лв. Човекът се признал за виновен и сключил споразумение с прокуратурата, която поиска три месеца затвор при първоначален строг режим.
Съдът сметна, че безработният е извършил провинението си в условията на „опасен рецидив“, защото и друг път е залавян на местопрестъпление, освен това е осъждан за подобни деяния.  Адвокатът на обвиняемия счита, че наказанието ще доведе до „генерална превенция“ и вероятно подсъдимият ще бъде превъзпитан. Осъденият ще трябва да поеме и разноските по делото – 30 лв.

Свърши йодът за болните от рак, алармира „Стандарт“
Болните от рак на щитовидната жлеза няма как да се лекуват, защото няма радиоактивен йод. За това алармираха от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). От здравното министерство потвърдиха, че по 9 позиции от търга им за радиофармацевтици през март няма сключен нито един договор. Причината е в липсата на кандидати или в оттеглянето им от сделката. Ведомството е обявило нов търг, но засега и той не е финализиран. Освен това заради нежеланието на компаниите да продават, от министерството са се принудили да вдигнат цените 4 пъти, обясниха оттам. Междувременно пациентите са оставени без нужното лечение. Обаждат се десетки хора от цялата страна, защото в болниците им искат по 700 лв. за йод или няма процедури, казва Ани Бонева от ЦЗПЗ. В профилактичната им кампания само през миналата година те са диагностицирали над 1300 души. Всяко онкологично заболяване е спешно и има нужда от редовна терапия, за да се получат добри резултати.

About Post Author

Facebook Comments