30/11/2021

Обявиха победителите в националния конкурс за съвременно изкуство за млади автори „Йордан Парушев“

33 – годишната Миглена Николова от София бе отличена с първо място в националния конкурс „Йордан Парушев“ за съвременно изкуство за млади автори до 36 години. Тя получи диплом и статуетка по проект на Парушев на откриването на изложбата по-рано днес в галерия „Сирак Скитник”. 

Пред Радио Сливен Нет младата авторка сподели веднага след награждаването, че нейната инсталация „показва един много дълъг процес, в който чрез описване на стъкълца от счупени прозорци се представя трудът, който полагаме за запазване на разрушеното”.


Второ място бе отредено на концептуална творба на Стефан Димитров, а трето място зае инсталация на Наньо Бакалов.

Имената на победителите съобщи проф. Станислав Памукчиев от НХА, председател на журито, който заедно с колегите си Любен Генов, проф. Ани Бояджиева, доц. Красимир Добрев и гл. ас. Владимир Аврамов са оценявали всички творби. На откриването на изложбата днес в галерията беше заместник- кметът Иван Петров.

48 участници-финалисти бяха избрани за последния кръг от общо 309 млади автори, коментира проф. Памукчиев. Те си служат както със средствата на традиционното изкуство, така и със съвременни форми. Представени са инсталации, живопис, графика, скулптура, фотография, видео, концептуални творби, оп-арт, колажи и смесена техника.

Събитието е съпътствано с 4 представителни изложби, като първата е в Сливен, а другите ще бъдат в София, Велико Търново и Париж. Това съобщи при откриването днес Деян Парушев, син на Йордан Парушев. Предвидено е издаване на каталог до края на годината с творбите от изложбата и участниците в конкурса. За това ще съдейства Министерството на културата, патрон на изложбата.

Специално за случая галерията в Сливен основава фонд „Млад автор“ с цел показване творбите на новото поколение български художници. Всеки финалист може да реши да дари произведение, с което участва, съобщи директорът на сливенската галерия Даниела Ненчева.

Днес за нас е много специален ден – на рождения ден на Йордан Парушев, 30 юни, нямаше по-добър начин да представим тази дата, сподели Деян пред посетителите на изложбата. Това е плод на две години работа, един от акцентите и естествено продължение на дейността на фондацията на името на Йордан Парушев. Колеги, студенти, приятели знаехме за желанието му приживе да помага на младите творци.

Деян Парушев съобщи още, че след три месеца надпревара, от 309 кандидати от 16 града в страната, както и млади автори от Чикаго, Париж, Мадрид и Лондон, са преминали селекцията 48 номинирани. Той благодари за съдействието на Община Сливен, СБХ, Сливенската галерия, Великотърновския университет. От името на учредителите на фондацията, Деян Парушев съобщи, че ще бъде направено дарение на галерията – произведение на Йордан Парушев.

Йордан Парушев учи в Художествената гимназия в Казанлък и завършва специалност „Живопис“ във Великотърновски университет при проф. Станислав Памукчиев. Специализира в Санкт Петербург и Париж. Преподава в художественото училище „Димитър Добрович“- Сливен близо 22 години, както и в катедра „Живопис“ на Великотърновски университет. Загива през 2011г. при автомобилна катастрофа.

.

 

Сн. Радио Сливен Нет

Facebook Comments