26/09/2021

Кандидат-студентите стават все по-грамотни, твърди в. „Монитор“

Изнудват и бият чужденци в еротик барове, предупреждава в. „24 часа“

Десетки чужденци, посетили еротик клубове в Слънчев бряг, са били бити и изнудвани да плащат големи суми пари за компаньонки и скъпо шампанско, твърдят източници от курорта. Само в нощта на 28 юни пострадали 4-ма британци, бразилец и норвежец, потвърдиха от полицията. Около 22 ч. в районното пристигнал 18-годишен норвежец. Оплакал се, че в еротик бар непознат го накарал да изтегли 500 лв. от ПОС терминала на бара, за да си плати сметката. Чужденецът обаче бил толкова пиян, че не успял да се сети къде се намира заведението. Малко след 4 ч. същата нощ четирима млади британци се оплакали, че са били бити и принудени да изтеглят 2000 паунда. Летовниците изпили солидно количество алкохол. Когато решили да си ходят, се оказало, че дължат много пари. Те отказали да платят, но били принудени със сила да теглят от картите си по 500 паунда на човек.

Социалисти громят Станишев с писмо, разкрива в. „Труд“

Бунтът в БСП срещу лидера Сергей Станишев се разгаря отново, след като вчера бе приета декларация от влиятелния дискусионен клуб „Георги Кирков“. Тя съдържа 3 точки: оставка на ръководството, свикване на 48-ия конгрес до края на месеца и избор на ново ръководство. Темата на сбирката на клуба била бъдещето на БСП. На нея се отзовали 7 депутати (между които Страхил Ангелов и Кирил Добрев), 5 общински председатели на БСП, знакови кметове социалисти като Минчо Казанджиев (Ловеч), стари партийни кадри като Янчо Таков. Били и бившите соцдепутати Бриго Аспарухов, Петър Мутафчиев, Румен Овчаров. Модератор на срещата бил социологът Юрий Асланов. „Асланов изнесе убийствен доклад как за последен път работещите са гласували за нас през 1997 г., а на последните избори сред пенсионерите, за които направихме всичко, сме трета политическа сила“, разказа участник в сбирката.

Младите у нас не могат да спестяват, констатира в. „Стандарт“

Над две трети от младите двойки в България харчат всичките си приходи и не успяват да спестяват, сочи проучване на агенцията за маркетингови проучвания „Ноема“ и агенция AMI Communications.

В малките градове и в селата 80% от младите хора на възраст до 35 години харчат всичките си приходи през месеца. Техният дял е значително по-висок спрямо тези в София. В столицата 60% от младите двойки не успяват да спестяват, а в големите градове този процент е 63.

Кандидат-студентите стават все по-грамотни, твърди в. „Монитор“

Какво може да се каже за днешните млади българи през призмата на кандидатстудентските работи по история? Преди всичко това, че тяхното съзнание отразява като в огледало най-важните обществени проблеми. Затова в кандидатстудентските работи можем да срещнем всички нюанси на болезненото българско отношение към Русия – от определянето на руснаците като братя до наричането им жестоки завоеватели (също както политици, журналисти и анализатори по медиите се отнасят към съвременна Русия и нейните проекти). Несъмнен е патриотизмът на младите, а какво ако не историята може да бъде извор на гордост? Това личи дори и в такава „непатриотична” тема като „Залезът на ранносредновековното Българско царство”, коментира проф. Искра Баева.

С бой над лекари по-добре не става, коментира в. „Новинар“

Ще се намират ли занапред лекари балъци, които да съсипват собствените си нерви и здраве, за да ни лекуват? Да проявяват необясним мазохизъм, за да упражняват стресиращата си работа, без да споменаваме колко добре платена, която е не само неблагодарна, но и рискова.

Вече точно година след като побоят над медицински лица беше криминализиран, желаещи да си опитат силата и да излеят гнева си върху хората с бели престилки все така си се намират и това не са само представители на едно определено малцинство. А това, което лекарите могат да направят в отговор, е периодично да протестират. И непрекъснато да намаляват. Да, сигурно всеки от нас като пациент поне веднъж се е сблъсквал с доктор, който го е навеждал на не особено приятни мисли за лекарското съсловие. Само че, когато някой посяга на човека в бяла престилка, нито системата ще се подобри, нито ние ще станем по-здрави.

Наши учени ще мерят радиацията у гекони, летуващи в Космоса, пише в. „Дума“

На космодрума „Байконур“ вече се подготвя стартът на спътниковия космическия кораб „Фотон-М“ щ4. Той ще бъде изведен на орбита с ракета „Союз-2.1а“ на 18 юли 2014 г. Предвижда се на спускаемия апарат на спътника „Фотон-М“ щ4 да бъде изпълнена обширна научна програма, която включва технологични и биологични изследвания. Биологичната част от мисията на „Фотон-М“ щ4 включва осем експеримента, разказва проф. Дачев. Най-интересният е с живи тритони, които, може да се каже, са опитни в Космоса, защото вече летяха на орбита в течение на месец на борда на спътника „БИОН-М“ щ1 през април-май 2013 г. Основната цел на експеримента „Гекон-Ф4“ е да се изследват последиците от микрогравитацията върху тялото на възрастни животни, а също така тяхното сексуално поведение и ембрионално развитие, обяснява ученият.

В Турция ще правят женска партия, предава в. „Сега“

В Турция ще бъде създадена женска партия, която ще е първата подобна политическа формация в страната, съобщиха местните медии. Новата партия смята да участва в парламентарните избори догодина. Тя иска да се засили демокрацията в политическия процес на страната, прозрачност в закона за изборите и намаляване на прага за влизане в парламента от 3%. Председателката на „Женска партия“ Бенал Язган заяви, че инициативата е възникнала преди една година и е дошло време партията да бъде представена.Тя цели да подкрепи поне две независими жени, които да вземат участие в парламентарните избори през 2015 г. „Ние не сме феминистка партия, а партия на равенството“, каза Язган, като добавя, че жените искат да дадат гласа си относно проблемите на страната.

Ейдриън Броуди на кафе с гадже в София, издава в. „Преса“

Приятелката на холивудския актьор Ейдриън Броуди – моделът Лара Лието, му прави компания няколко дни в София. Двойката била засечена, докато се разхождала в центъра на столицата в петък следобед. Когато фенове ги разпознали и поискали автограф от носителя на „Оскар“, партньорката му побързала да се скрие във фоайето на хотела им. „Попитахме дали може да се снимаме с Лара, а Броуди вероятно изревнува и се развика, че това била намеса в личния му живот“, разказват те. Според запознати Лието е била в София само за уикенда и си заминала в понеделник сутринта. Ейдриън остана у нас, за да довърши снимките на иранската драма „Септември в Шираз“. 

Facebook Comments