30/11/2021

Модернизират пешеходните зони в Сливен

Както вече информира Радио Сливен Нет, в Сливен бе поставено началото на поредната инициатива на общината за подобряване на градската среда. Кметът инж. Кольо Милев, зам.-кметовете инж. Румен Стоилов, инж. Иван Манчев и ръководителят на проекта инж. Христо Георгиев направиха първата копка. Чрез програмата ще бъдат модернизирани и облагородени пешеходните зони в града.

Проект „Зелени, достъпни и активни пешеходни зони“ предвижда реконструкция, рехабилитация и модернизиране, комплекс от интегрирани мерки в териториално и функционално обособен участък на град Сливен, който обхваща ключови обекти от градската среда. Основната му цел е да допринесе за повишаване на привлекателността и конкурентоспособността на град Сливен. Той ще подобри физическата, жизнена и екологична среда и ще осигури добро качество на живот, достъп до основни услуги и нови възможности за икономическо и социално развитие.

„През последните няколко години съсредоточихме усилията си в подобряването на условията на живот в града, искахме нашите жители и гости да се радват на един чист, модерен, поддържан град“, коменитра инж. Кольо Милев, кмет на Община Сливен. „Този проект ще подобри състоянието на пешеходните зони, ще ги направи по-зелени, и достъпни за всички. Мисля, че всеки гражданин или гост на Сливен би искал да се радва на модерна среда, както подобава на един европейски град“, допълва инж. Милев.

Проектът включва дейности като създаване на нови зелени площи, изграждане на детски площадки, рехабилитация на пешеходни алеи и тротоари, изграждане на велосипедни алеи, реконструкция на улични мрежи. В рамките на инициативата ще се случат и подобрения като възстановяване на старите фонтани и изграждане на нови, ново енергоспестяващо осветление, създаване на условия и специален достъп за хора с увреждания.

Дейностите ще обхванат най-оживените места в града – от сгрдата на НТС до Градинския мост, площадът пред общината, булевард „Цар Освободител“ от кръстовището с булевард „Цар Симеон“ до връзката с ул. „Великокняжевска“. По-модерен ще стане и районът между сградата на НТС и Стария бряст, както и източната част на площад „Хаджи Димитър“.

„След реализацията на тези дейности Сливен ще добие нов облик“, коментира инж. Христо Георгиев, ръководител на проекта. „Ще работим усилено, докато не осигурим на жителите наистина комфортни пешеходни зони, с всички удобства и с лесен достъп за всеки – деца, велосипедисти, хора с увреждания и възрастни. През цялото време ще се водим от амбицията пешеходните алеи да станат предпочитано място от всички граждани и да подобрят облика на града ни“, посочи още инж. Георгиев.

Проект „Зелени, достъпни и активни пешеходни зони“ се изпълнява от Община Сливен и се финансира от Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2014 г.“. Бюджетът на проекта е на обща стойност 4 992 081, 99 лева от които 4 742 477,89 лева безвъзмездна финансова помощ от ОПРР и 249 604,10 лева собствен финансов принос на бенефициента Община Сливен.

Facebook Comments