29/11/2021

Откриха паметната плоча на акад. Пашев

Паметна плоча на акад. проф. Константин Пашев беше открита днес пред административния вход на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен. Специален гост на събитието беше единствената жена-академик в България, д-р Петя Василева – ръководител на Специализирана очна болница „Акад. Пашев“ в София. Тя е дъщеря на проф. Иван Василев, който е ученик на Константин Пашев.

 

На събитието присъстваха още кметът на Сливен Кольо Милев, изпълняващият длъжността председател на Общинския съвет Мария Григорова, общинският съветник Васил Йовчев, който е основния инициатор на идеята за паметната плоча, представители на инициативния комитет, лекари, общински съветници и граждани.

Васил Йовчев е попаднал случайно на биографични материали за акад. Пашев. Останал впечатлен от богатото му дело и смята, че в Сливен няма друга личност с такъв огромен принос в сферата на науката. Йовчев споделил идеята си да бъде изградена паметна плоча на видния офталмолог. Впоследствие е създаден инициативен комитет. По негово предложение, Общинският съвет в Сливен взе решение една от улиците на града да носи името на академик Пашев.

 

„Акад. Пашев е един велик българин, роден в Сливен. Произхожда от видния търговски род на Хаджи Мина Пашов, патриарх на българската офталмология. Тази година се навършват 140 години от неговото рождение. Много е важно да се помни историята, защото така се изграждаме като хора и се усъвършенстваме. Това е една от личностите, които трябва да помним”, каза Васил Йовчев.

 

„Ако ние постигаме нещо и можем да постигнем в бъдеще, то е защото стъпваме на раменете на великани, които са били преди нас като акад. Пашев. Препоръчвам всички колеги да ползват опита на тези преди нас и да надграждат”, заяви от своя страна акад. Петя Василева.

 

Кметът на Сливен изрази задоволство от инициативата, която ни връща към историята и корените ни.

„ Така можем да отдадем заслуженото на всичко, което е било преди нас и да вървим напред. Прекланям се пред делото на акад. Пашев. Неговите открития продължават да се ползват и в момента. Сливен има много големи личности, на които трябва да им се отдаде заслуженото”, каза Милев.

Автор на паметната плоча е скулпторът Николай Султанов. Той сподели, че е изпитвал огромно удоволствие от работата си, защото акад. Пашев през целия си живот е правил добро на хората и е наш съгражданин.

 

„Акад. Пашев е неизвестен за гражданите, но те трябва да знаят, че той е направил много за офталмологията и медицинската наука. Мястото на паметната плоча е много подходящо, защото тук в болницата всеки ден се стремим да даваме колкото може повече на всички нуждаещи се”, каза изпълнителният директор на болницата д-р Васислав Петров по време на откриването.

След церемонията, в заседателната зала на болницата акад. Петя Василева направи презентация на делото и живота на акад. Пашев.

Facebook Comments