21/01/2022

„Златна праскова“ събира почитатели, стопани и експерти за 13-ти път тази година

В четвъртък, 31 юли, ще се състои 13-то издание на празника „Златна праскова“ в село Гавраилово, съобщи кметът на Сливен Кольо Милев. Традиционно на празника ще бъде представена изложба и дегустация на праскови, ще се състои семинар за нови сортове праскови, напояване и торене на прасковените насаждения и др. Ще
бъдат представени препарати за растителна защита. 170 деца от региона са се записали до момента за участие във фолклорната програма, както и за конкурси и състезания, сред които „Мини мис и мистър „Прасковка“, най-бързо ядене на праскови, рисунка на асфалт и др. Нов конкурс тази година ще има – за най- хубава прасковена ракия, съобщи пред журналисти кметът на Гавраилово Димитър Андреев /на снимката/.

Ще се състезават и майстори за правене на компот и сладко от праскови, Празникът е под патронажа на министъра на земеделието и храните и се организира от Община Сливен, кметството в село Гавраилово, Народно читалище „Слънце 1928“, Институт по овощарство в Пловдив, организация на производителите на праскови „Българска праскова“ ООД и Национална служба за съвети в земеделието.

Facebook Comments