28/10/2021

България става перспективен пазар за технологии и оборудване

  Чуждестранният бизнес засилва интереса си към България като пазар за внос на технологии и техника. Това е една от тенденциите, открояващи се на предстоящия Международен технически панаир в Пловдив, който ще се проведе от 29 септември до 4 октомври 2014 година. Досега в него са се включили компании от 31 държави, официално участие ще има Австрия, а колективни участия – Германия, Италия, Китайско Тайпе, Словакия и Чехия.

            Очакванията на австрийските производители на промишлено оборудване по отношение на България са високи – нашето присъствие на Международния панаир в Пловдив е значително по-голямо от предходните години, посочва д-р Михаел Ангерер, търговски съветник към посолството на Австрия в България, в статия в бюлетина „Бизнес новини от Австрия“.

            Според д-р Ангерер скоро може да се очаква активизиране на инвеститорите в България. Изискванията за качество се повишават и правят инвестициите в модернизиране на производствената база необходими, още повече, че и през новия програмен период на ЕС за тази цел са предвидени средства от еврофондовете, обяснява той и прогнозира, че това ще увеличи австрийския износ на технологии и техника към България.

            Със същата нагласа на Есенния панаир се представят и големи компании от Русия, предлагащи най-новите си разработки. Световни производители като Германия, Италия, Република Корея, Турция отбелязват силно присъствие на най-големия делови форум за инвестиционни стоки и технологии в Югоизточна Европа. Той събира бизнеса от сферата на   машиностроенето, строителството, електрониката, електротехниката, енергетиката, екологията, управлението на водите, информационните технологии, химическата и минната промишленост, транспорта и автосервизното оборудване, автомобилостроенето.

            Фирми, които имат нови продукти, са тук заради шанса да ги покажат пред представители на над 30 държави, да се съпоставят с конкурентите си и да намерят нови клиенти, коментира д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив.

            Той оценява предстоящото изложение като много добро на фона на общия спад на интереса към панаирите в Югоизточна Европа. Навсякъде в региона се забелязва известен отлив на изложители, защото големите компании вече са влезли на този пазар и сега показват само изделия от последно поколение, а те не са толкова много, колкото в предкризисните години, обяснява д-р Соколов. Според него обаче се забелязва ясен симптом на оживление – фактът, че на Есенния панаир в Пловдив се завръщат фирми, които от години не са участвали. Това е основание да се предполага, че повече ще бъдат и посетителите от страната и чужбина, които са основно предприемачи, собственици на фирми, мениджъри и специалисти.

            За тяхното привличане допринася и разнообразната съпътстваща програма. Планирани са делови събития, посветени на индустриалното развитие, на машиностроене, енергетиката и други отрасли.

            За първи път ще се проведе Европейски минен бизнес форум. Той продължава традициите на международната конференция, която беше част от изложбата „Интермин експо“, представяща добивната индустрия.

            Освен нея, в рамките на Есенния панаир се организират и специализираните изложби:„Акватех“ (за технологии и управление на водите), Аутотех“ (за транспорт и автосервизно оборудване), „Елтех“ (за електроника и електротехника), „Енеко“ (за енергетика и екология), „Инфотех“ (за информационни технологии), „Машиностроене“, „Стройтех“ (за строителни материали, машини и технологии), „Химия“.

Facebook Comments