25/10/2021

Кметът Кольо Милев: „Златна праскова“ трябва да фокусира вниманието на всички институции c отношение към земеделието

„За тринадесети път откриваме „Златна праскова“ в с. Гавраилово заедно с организаторите, с неправителствени и патриотични организации. Празникът обаче е ден и за равносметка. Много говорим за прасковата, но дали правим достатъчно за отглеждането, поддържането на градините и пласирането на продукцията, за да е празникът истински“, попита кметът.

По думите му „Златна праскова“ трябва да фокусира вниманието на всички институции, които имат отношение към земеделието и производството, за да може освен като повод за празник, прасковата да се възприема и като неотложен ангажимент на всички ведомства, които могат да способстват за развитието на пазарите и износа на продукция.

Димитър Андреев, кмет на с. Гавраилово, представи инициативите на организаторите и припомни миналите години, в които селото беше център на Долината на прасковите.

В салона на читалището се проведе семинар с производители на праскови с участието на лектори от Института по овощарство и Национална служба за съвети в земеделието. Във фоайето бе подредена изложба от различни сортове праскови.

В рамките на „Златна праскова” се проведе конкурс за детско музикално и танцово изкуство, рисунка на асфалт, избор на мини Мис и мини Мистър „Праскова”, най-бързо ядене на праскови, най-добра прасковена ракия и др.  „Златна праскова” 2014 г. се организира от община Сливен, кметство с. Гавраилово, НЧ „Слънце-1928” с. Гавраилово, Институт по овощарство-Пловдив, Организация на производителите на праскови „Българска праскова” ООД и Национална служба за съвети в земеделието.

Facebook Comments