Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
Кампанията за параклиса „Свети Мина“ в Сливен продължава още два месеца – Радио СливенБГ
12/08/2022

Кампанията за параклиса „Свети Мина“ в Сливен продължава още два месеца

Документален филм за историята на параклиса „Свети Мина” в Сливен бе представен тази вечер предпремиерно в Арт център Седем. Автори на филма са Владимир Белов и Петър Попов, а събитието е част от инициативата „Място в сърцето“ за набиране на средства за ремонт на параклис „Свети Мина“ в сливенския квартал „Ново село“.

Във филма потомци на сливенски родове, заели се да изградят и съхраняват през годините параклиса, разказват за това. През 1939 г. по инициатива на хаджи Кортеза Маринкева е изграден малък параклис на името на Св. Велико-мъченик Мина‚ по народност египтянин, сочи сливенската история. Атанас Кавръков – иконописец, и синът му Димитър Кавръков – дърворезбар, се заели да изографисват параклиса, разказва техен потомък във филма, който наесен ще види и широката сливенска публика. С годините сградата се руши, други събития също оставят следи.

Както вече Радио Сливен Нет е информирало, под надслов „Срещи с доброто”, от началото на юни за втора поредна година граждани и гости на град Сливен имаха възможност да участват или посетят обществените инициативи, организирани от Обществен дарителски фонд Сливен и Арт център Седем, подкрепени от Фондация „Работилница за граждански инициативи”. Днес в Сливен бе ръководителят на проекта Елеонора Гаджева, която даде много добра оценка за свършеното в Сливен – един от 12-те града в националната инициатива „Място в сърцето”.

Обществен дарителски фонд Сливен като организация в обществена полза, има основна функция да насърчава дарителството на частни лица и фирми като фактор за местно развитие. Фондът набира средства от местни дарители и ги преразпределя като грантове към граждански организации и неформални групи, работещи на местно ниво, или като стипендии за изявени таланти, като по този начин съдейства за подобряване на качеството на живот в общността. Така представи пред гостите днес идеята инж. Стоян Марков, изпълнителен директор на фонда. Събраните средства по време на инициативите подкрепят в Сливен кампанията за ремонт на параклиса „Св.Мина“, посочен също от граждани за място, което е достойно да бъде в сърцето на сливналии, което събира история, чувство за род и желание да пребъде и в наши дни. Има една много силна енергия в този обект, коментирахме това и с колегите, призна Гаджева за параклиса, и това е мотивирало всички да приемат кампанията като своя и параклисът отново да стане обичано и желано място за посещение и гордост.

От 8 юли 2014г. екипът на Обществен дарителски фонд Сливен стартира 22 – дневна кампания, свързана със събиране на дарения от финансови средства и материали, необходими за ремонт и подобряване състоянието на сградата, стенописите и дворното пространство на параклиса. В тази благородна инициатива бяха проведени концерти, срещи с дарители, театрални постановки, търгове на картини, литературни вечери и т.н.

Експерти към Фонда установиха, че за реализиране на обновяването са необходими минимум около 15 000 лева, като до момента са събрани над 1/3 от средствата. Добрата новина е, че кампанията се удължава с още два месеца, а идеята е до 11 ноември, когато православната църква отбелязва деня на Свети Мина, да има вече видима крачка напред в ремонта. Дейностите благослови отец Силвестър, който е предстоятел на църквата „Света София“.

През август ще започне ремонтът на покрива и двора на параклиса.

В кампанията са поканени много граждани и организации, които да подпомогнат финансово, със строителни материали и доброволен труд инициативата. Тя вече е подкрепена от ръководството на НОИ, в чест на Свети Мина, който от институцията смятат за свой покровител. Община Сливен също подкрепя благотворителната кауза.

Областният управител Корнелий Желязков направи днес лично дарение в полза на общественото дело и така подкрепи инициативата.

В периода 1 – 11 ноември 2014 г. ще бъде организирана „Седмица на духовността” в полза на кампанията да стане палаклисът достъпно, приятно и достъпно място за посещение.

Сн. Радио Сливен Нет

About Post Author

Facebook Comments