28/10/2021

Федерика Могерини оглави външната политика на ЕС

Италианският външен министър Федерика Могерини /на снимката/ е новият върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността, а полският премиер Доналд Туск – за председател на Съвета на Европа. Това решиха лидерите от страните членки на ЕС на срещата си в Брюксел.

Пръв новината оповести в социалната мрежа Туитър досегашният председател на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой, чиито приемник ще бъде Туск. Италианката пък ще поеме дипломацията на Евросъюза от британката баронеса Катрин Аштън. Двете кандидатури са били одобрени от евролидерите без разногласия. Според ИТАР-ТАСС най-сериозният конкурент на Могерини за поста е бил полският външен министър Радослав Сикорски, съобщава Факти.бг.

„Цялата ми енергия и отдаденост ще бъдат посветени на това да работя в интерес на всички страни членки и на всички европейски граждани“, увери Федерика Могерини, цитирана от Агенция АНСА, след като благодари на европейските лидери за оказаното й доверие и добави, че пред външната политика на ЕС в момента има огромни предизвикателства. А на тези, които смятат, че няма достатъчно опит, 41-годишната дипломатка обясни, че от 20 години работи в сферата на външната политика и макар институционалният й опит да е малък, тя е натрупала такъв в работата си в граждански и обществени организации. 

Според кореспондента на БНТ в Брюксел, Кристалина Георгиева не е избрана за върховен представител на ЕС по външната политика, понеже профилът й не съвпада с парченцето от пъзела, който трябва да бъде нареден в новата Европейска комисия. Най-малкото това е така, защото тя не е социалист и на миналия съвет не получи подкрепата на социалистическите лидери от Европейския съюз.

При разпределянето на постовете в новата Европейска комисия трябва да има приблизително съответствие с разпределението на политическите сили в Европейския парламент. Така председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е от най-голямата политическа група – ЕНП, председателят на Европейския съвет Доналд Туск – също. Заради това също толкова важното място на първи европейски дипломат трябваше да отиде при социалистите. В случая това е сравнително неизвестната доскоро Федерика Могерини, която е външен министър на Италия по-малко от година.

През първата или втората седмица на септември новият председател на ЕК – бившият люксембургски премиер Жан-Клод Юнкер, ще оповести и разпределението на портфейлите в своя екип. Президентът Росен Плевнелиев и други български политици предварително изразиха увереност, че ще получим важен и престижен ресор. 

Срещата на върха в Брюксел продължи с обсъждане на допълнителни санкции срещу Русия заради новото ескалиране на кризата в Украйна. Президентът на страната Петро Порошенксо заяви пред европейските лидери, че отношенията с Русия са близки до пълномащабна война.

„Ние разработваме нови санкции срещу Русия, но оставяме дипломатическите пътища за разрешаване на конфликта открити“, заяви новият шеф на европейската дипломация Могерини, която по-рано бе бламирана от няколко източноевропейски страни заради прекалените й, според тях, симпатии към Русия.  

Facebook Comments