23/05/2022

До дни отменят бедственото положение в Селището

Продължават дейностите по възстановяване пораженията и последствията в районите на Дюлева река, с. Сотиря и местността Селището, където до дни ще бъде отменено и бедственото положение след поройните дъждове в началото на месеца. Това съобщи инж. Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност, управление при кризи и oтбранително-мобилизационна подготовка“ в община Сливен.

„В тези три района възстановяването продължава и е налице известно забавяне, което е обосновано от факта, че трябва да спазваме и разпоредбите на Закона за обществените поръчки, макар да имаме не малко правомощия при въвеждане на плана за защита при бедствия в изпълнение”, обясни Кънева.

По думите на Кънева в момента в селищно образование Селището се работи по почистването на коритото на река Селишка. Ще се продължи със стабилизирането на пътя към Тодорово аязмо, с което се премахват опасностите за придвижването на хората и превозни средства Не само за трайно живущите, но и за потока от хора, отиващи към новостроящия се храм. В района на Дюлева река е възстановена бреговата ерозия в района на Мебелна къща. Предстоят още възстановителни дейности на авариралите мостчета до бл. 3 и Информационния център, ликвидиране самообразувало се дере около бл. 13 Сини камъни и заскаляване в горния край на реката срещу Шато Алпия. В с. Сотиря са възстановени три водостока, 8 изровени улици, в това число и пътя към гробището, но продължават дейностите по пътя към сметището.

На 3 срещу 4 септември на територията на общината Сумарните количества валежи стигнаха до 160-170 литра на квадратен метър, а на някои места и до 200 литра на квадратен метър. Обявено беше бедствено положение на територията на пет района, с цел предприемане на неотложни възстановителни мерки За ликвидиране опасността за населението и целостта на инфраструктурата. Два от обектите вече са приключени и документите им са входирани в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Това са детската градина „Радост” в с. Камен и Новоселското дефиле. Ликвидирана е изцяло опасността и всички поражения са възстановени без да се възпрепятства режима на заведението. Възстановен е единствения път в Новоселското дефиле, като е изграден и водосток за обиране на водите в източния край на ската.

Facebook Comments