25/10/2021

185 секции ще отворят врати в Сливен на 5 октомври

Гласоподавателите в Община Сливен ще могат да упражнят своя вот на 5 октомври в 183 избирателни секции. Две допълнителни секции ще бъдат разкрити и в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” и Военна болница. В затвора тази година няма да има избирателна секция, поради липсата на достатъчен брой лица, имащи право на глас. Това съобщи днес Станка Тачева, секретар на Община Сливен.

„Общинска администрация е изпълнила всичките си задължения, съобразно предвидените срокове, свързани с организационно-техническата подготовка на изборите, такива каквито са разписани по Изборния кодекс”, посочи още тя. Според нея до два дни в Общината ще бъдат получени бюлетините и изборните книжа от Областна администрация. На 4 октомври те ще бъдат разнесени по секционните избирателни комисии в населените места от Общината и градските секции. Секретарят на Общината поясни още , че тази година е променено мястото където ще се приемат изборните книжа след вота. Районната избирателна комисия няма да работи в сградата на Областна администрация както до сега, а в Спортната зала „Васил Левски”, намираща се до парк „Юнак”. „Целта на преместването е осигуряването на една по-добра и спокойна обстановка за ръководствата на секционните избирателни комисии, които след изборния ден трябва да предадат протоколите с резултатите от вота на РИК”, допълни Тачева.

Тя посочи още, че е извършена подготовка на изчислителния пункт, осигурено му е резервно захранване. Обсъдено е и осигуряването на безопасността на хората, които ще се движат в района на залата за предаване на изборните книжа. Осигурени са и места за наблюдатели.

Към 15 август данните сочат, че 114 890 са имащите право на глас жители на Община Сливен. 837 са подадените заявления за гласуване по настоящ адрес.  Издадени са и 22 удостоверения за гласуване на друго място като молбите са само от служебно ангажирани в РИК хора и 19 наблюдатели от Сдружение „Активно общество” поясни още секретарят на Общината.

Facebook Comments