Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
Започва акция „Безопасност в автомобил и на велосипед“ – Радио СливенБГ
10/08/2022

Започва акция „Безопасност в автомобил и на велосипед“

Тя ще се проведе на територията на цялата страна от днес, 1 октомври, до 31 октомври.

Полицейската акция „Безопасност в автомобил и на велосипед“ започва от днес на територията на страната. Операция ще продължи в рамките на месец и има за цел завишаване на контрола върху велосипедистите и водачите на моторни превозни средства, които превозват деца без използване на системи за обезопасяване. Действията са предприети след зачестилите през последните месеци случаи на пътно-транспортни произшествия с велосипедисти и деца, пътуващи в превозни средства.

Според данни на пътната полиция за първите 8 месеца на годината в страната са загинали 18 велосипедисти , а ранените са 370. Обезпокоителен е фактът, че се увеличава броят на ранените и загиналите деца, пътуващи в превозните средства на своите родители или близки, поради това, че не се използват обезопасителни системи. За първите 8 месеца на 2014 г. са загинали 15 деца, а 329 са ранени.                                                                                                      На територията на ОДМВР-Сливен от началото на 2014 година до първи октомври са станали 12 пътни произшествия с велосипедисти, без убити с 11 ранени. За същия период на 2013г. са станали 17 пътни произшествия с двама убити и 10 ранени. От началото на 2014 година като пътници са пострадали 16 деца на възраст от 0-18 години, няма убити. За 1013 година няма убити, ранени са 5 деца.

Екипи на пътна полиция ще извършва контрол и наблюдение в районите на детските градини и учебните заведения в областта. Ще се следи за използване на обезопасителни колани и детски обезопасителни седалки. Велосипедистите ще бъдат проверявани за изправност на превозните средства-фарове, спирачни системи, светлоотразители на велосипедите и светлоотразителни жилетки. Проверките ще се извършват на велосипедните и пешеходните зони.

ОДМВР-Сливен настоятелно препоръчва на всички участници в движението да спазват разпоредбите на Закона за движението по пътищата. Превозващите деца да използват обезопасителни системи, с които моторното превозно средство е оборудвано, или детски обезопасителни седалки, а велосипедистите да спазват правилата за движение и да използват светлоотразителни жилетки в законово установените случаи.

 

Днес, 1 октомври, засилено присъствие в Сливен има на булевардите “Я.Сакъзов”, “Бургаско шосе” и “Илинденско въстание”.

Призоваваме гражданите да спазват правилата за движение, да отдават предимство на пешеходците, да спазват ограничението на скоростта и да не сядат зад волана пили.

About Post Author

Facebook Comments