30/11/2021

Шестима натровени от гъби са в реанимация

Шестима души с натравяния от гъби са настанени в отделението по реанимация на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен. Тази нощ са приети 70-годишен мъж и съпругата му, които са консумирали събрани от тях диворастящи гъби. Преди два дни спешна помощ е потърсил 70-годишен гъбар, който първоначално е бил приет в друго лечебно заведение, но впоследствие е насочен към областната болница. Днес е бил поставен на хемодиализа.

Д-р Кирил Славов от отделението по реанимация информира, че преди седем дни са настанени още трима души, натровени с гъби – мъж на 66 г. от Сливен и двамата му сина – на 39 и 44 години. Те също са яли диворастящи гъби, брани от тях и техни близки. „Състоянието им е стабилизирано след няколко поредни хемодиализи и утре ще бъдат изписани”, каза д-р Славов.

Той предупреждава, че сега е сезонът на диворастящите гъби и те трябва да се берат от подготвени хора, а не от такива, които не разпознават двойниците. Д-р Славов препоръчва да се купуват култивирани гъби, защото от вкусна храна гъбите могат да се превърнат в опасност и консумацията им да доведе до летален край.

През последното денонощие спешна помощ в болницата са потърсили 47 души, хоспитализирани са 23 от тях. Има четирима неосигурени пациенти. Извършени са 10 операции и 7 раждания.

Facebook Comments