26/06/2022

НСИ ще брои студентите в чужбина, те са над 16 000, отбелязва в. „24 часа”

Стрес мори учители и лекари, тревожи се в. „Монитор”

Учителите и лекарите са най-стресиращите професии у нас. Това показва национално проучване на Главната инспекция по труда. Оказва се, че шумът в клас е основен източник на стрес за преподавателите. Заради напрежението от работата с пациентите и колегите лекарите пък губят съня си. Челната тройка на проблемите със здравето, провокирани от стресовата професия, допълват журналистите.

НСИ ще брои студентите в чужбина, те са над 16 000, отбелязва в. „24 часа”

НСИ започва анкета сред 30 000 млади българи между 18 и 34 г., за да проучи т.нар. образователна мобилност. Целта в стратегия “Европа 2020” е до 6 г. поне 20 на сто от завършващите висше в ЕС да са имали период на обучение в друга страна. В момента НСИ не разполага със свои данни колко българи учат в чужбина. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие през 2012 г. над 16 000 наши студенти се обучават зад граница.

Спряха продажбата на 100 000 гилзи, разкрива в. „Труд”

Министерството на отбраната изненадващо прекрати търг за продажбата на 100 000 „гилзи месингови обновени“. Официалната версия е, че е изтекъл концесионният договор между МО и фирма „Снабдяване и търговия – МО“ ЕООД, която е 100% собственост на военните.

Достъпът до Търговския регистър ще поевтинее 300 пъти, очаква в. „Сега”

Пълната информация за всички вписвания, заличавания, залози, промени в капитала, смени в бордове, сливания и т.н., както и своевременната й актуализация, ще бъде достъпна срещу само 100 лв. годишна такса. В момента абонаментът струва 30 хил. лв. годишно и фирмите, които го плащат, се броят на пръсти. Драстичното намаление ще се случи, ако служебното правителство успее да приеме промени в Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията. Промени в проектопостановление на Министерството на правосъдието, качени на сайта му в петък, предвиждат намаление от 300 пъти. Оказало се, че сегашната тарифа е силно завишена, тъй като реално разходите за услугата са около 97 лв.

Ураганът Гонсало ни носи педя сняг, предупреждава в. „Стандарт”

Ураганът Гонсало ще докара педя сняг у нас в края на седмицата. Той вече връхлетя Бермудските острови, мина покрай Канада и достигна Великобритания. Стихията натрупа преспи и в съседна Турция. У нас за уикенда се очаква градусите да паднат под нулата. Поройни дъждове в четвъртък и петък пък ще бъдат придружени с ураганен вятър.

Мария Илиева обвини СЕМ в двойни стандарти, пише в. „Дума”

Открито писмо до СЕМ изпратиха продуцентите на песента „Видимо доволни“. Мария Илиева, която заедно с Криско изпълнява музикалното парче, обвини Съвета за електронни медии в двойни стандарти. Чрез компанията си „Stereo Room“ тя изразява недоумението си от актовете за административно нарушение на електронните медии, излъчвали аудио-визуалното музикално произведение „Видимо доволни“.

Гриша Ганчев подготвя рефинансиране на дългове на „Петрол“ към КТБ, очаква в. „Капитал дейли”

След като засили контрола си над публичната компания „Петрол“ чрез смяна на надзорния съвет и преместване на седалището й в Ловеч, собственикът на „Литекс“ Гриша Ганчев е на път да засили и финансовото си влияние върху дружеството.

В уведомление до борсата и инвеститорите дистрибуторът на горива обяви, че дъщерното й „Елит петрол“, което е собственик на най-ценните му и обновени бензиностанции, на 9 октомври е сключило договор с „Кристъл асет мениджмънт“ да поеме дълговете на групата по два договора за кредити към затворената КТБ и към ЦКБ на обща стойност близо 70 млн. долара.

Facebook Comments