30/11/2021

Теми от вестниците

 

Ядем по-евтино от 2012 г., но е с 50% по-скъпо от преди кризата, пресмята в. „24 часа“

 

Цените на основните храни у нас са паднали с 2,3% спрямо декември 2012 г. В същото време обаче са се увеличили с 51,8 на сто от 2005 г. досега, показват изчисления на „24 часа“ по официалните данни на Националния статистически институт.

 

Цените на едро през септември пък сочат, че като цяло млечните и месни продукти са по-скъпи от миналата година, докато много от зеленчуците и плодовете са по-евтини.

 

При млякото и месото цените ще паднат напролет, прогнозира шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев.

 

Крадци събират поръчки за плазми, алармира в. „Монитор“

 

Домовите крадци в София пуснаха нова услуга – задигане на телевизор по избор на клиента. За да прескочат заложните къщи, които им изкупуват стоката по-евтино, апашите приемали поръчки от желаещи да си купят плазмен телевизор или лаптоп на половин цена.

 

Посредник взимал заявките за размер на желания екран и когато извършителите попаднат на търсената големина или близка до нея, доставяли стоката на 50-60% от пазарната й стойност. В някои от случаите дори давали гаранция за уредите, ако в домовете открият документацията от магазина.

 

Това съобщиха пред „Монитор” полицаи, разследващи домовите кражби в две от най-натоварените столичните районни. Само в едно от полицейските управленията от началото на годината има около 60 жалби за задигнати телевизори, а всеки ден всеки от служителите работи средно по 3-4 преписки за кражби.

 

 

 

18 000 семейства остават без дом, не могат да си плащат ипотечния кредит, предупреждава в. „Труд“

 

Докато правителството, БСП и ДПС усилено работят по своя пакет от социални мерки, който предвижда повишаване на минималната работна заплата и парите за майките, както и актуализиране на пенсиите по швейцарското правило, управляващите са изправени пред ново предизвикателство.

 

Оказва се, че трябват спешни мерки за справяне с необслужваните кредити, които може да доведат до нови проблеми в обществото. За целта от няколко месеца представители на управляващите водят усилени консултации с най-големите банки, за да бъде постигнат консенсус как да се помогне на семействата, които не могат да покриват редовно задълженията си. Убийството на регионалната директорка на Уникредит Булбанк в Бургас сега пришпори още повече тези разговори.

 

Безработни ще пазят разкопки, предвижда в. „Стандарт“

 

Безработни ще пазят археологически обекти и ще залесяват терени. Така едновременно ще бъдат поети разходи на министерствата на културата и земеделието и ще се генерира заетост. Това съобщи по време на националната среща с кметовете от БСП социалният министър д-р Хасан Адемов. Парите за националния план за заетостта ще бъдат удвоени за следващата година и ще са в рамките на 143 млн. лв.

 

Става дума за мерки и политика по линия на заетостта, уточни той. Така от началото на следващата година правителството ще осигури финансов ресурс за регионалните програми за заетост, докато стартира оперативната програма по линия на ЕС.

 

Всички областни управители и кметове ще получат до дни критериите, по които общините сами да подберат своите бенефициенти, за да може на базата на регионалните планове за развитие да предприемат мерки, поясни социалният министър. Адемов очерта няколко възможности за разработване на проекти от кметовете.

 

МО се готви да даде 150 млн. лв. за спорна модернизация на МиГ-29, предупреждава в. „Сега“

 

Министерството на отбраната е на път да започне поредния спорен проект за 150 млн. лв., чийто резултат ще зависи изцяло от благоволението на изпълнителите – руската РСК „МиГ“. Става дума за модернизацията на изтребителите МиГ-29, чрез която ще се освободят честоти за внедряване на стандарта GSM-R за железопътния транспорт. Състоянието на изтребителите е плачевно, а от ръководството на бойната авиация са скептични относно успешното завършване на проекта. От ВВС дори са предложили като алтернативен вариант покупката на западен изтребител.

 

 

 

Facebook Comments