28/10/2021

От днес до 5 октомври се провежда Международния технически панаир в Пловдив

 

 

Министър Драгомир Стойнев: Очаквам много сделки

 

на Международния технически панаир в Пловдив

 

 

 

Очаквам много сделки на Международния технически панаир заради участието на фирми от 41 държави, заяви пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, след като официално откри форума. Той се провежда от 30 септември до 5 октомври 2013 г. в Международен панаир Пловдив. Това е едно от най-представителните европейски изложения за инвестиционни стоки и технологии, подчерта министър Стойнев в приветствието си към участниците и гостите.

 

Според него тук ясно се виждат важни знаци за икономическо доверие, интерес за инвестиции и намерения за активизиране на бизнеса. Те ще се усещат все по-силно, защото правителството категорично защитава два дългосрочни ангажимента – икономизиране на външната политика и подобряване на деловата средата в България, каза Драгомир Стойнев.

 

Много изложители го увериха, че вече има симптоми за съживяване на икономическата активност. Очакваме за поредна година един добър панаир, заявиха от фирма „Евромаркет“.

 

„Мога да дам отлична оценка на това, което видях. Изключително впечатлен съм от организацията на изложението. Предприемачите изразяват оптимизъм, а това е добър знак. Надявам се тук да се направят много срещи и сделки“, каза министърът на икономиката и енергетиката, след като разгледа експозициите на 69-ия Международен технически панаир в Пловдив.

 

„Отново посрещаме бизнес елита за най-значимата на Балканите среща на технологичния сектор. Въпреки кризата, на нея се представят над 1030 компании“, заяви Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, в приветствието си към изложителите.

 

Сред тях има 100 нови фирми и още 50 завърнали се сред кратко прекъсване, а традиционни участници са увеличили площите, които наемат. Очевидно, компаниите са убедени, че имат полза от този начин за рекламиране на стоките, коментира Богомил Бонев, изпълнителен директор на националния изложбен център.

 

Есенният панаир обхваща 87 бранша на икономиката в рамките на десет специализирани изложби: „Акватех“ (за технологии и управление на водите), Аутотех“ (за транспорт и автосервизно оборудване), „Елтех“ (за електроника и електротехника), „Енеко“ (за енергетика и екология), „Инфотех“ (за информационни технологии), „Интермин експо“ (за минна промишленост), „Машиностроене“, „Стройтех“ (за строителни материали, машини и технологии), „Химия“ и „Автомобилен салон Пловдив“. Експозициите са разположени в 9 палати и откритите площи край тях.

 

За първи път има официално участие на Индия, един от най-големите инвеститори в световен мащаб. 20 компании от областта на машиностроенето, автосервизното оборудване, строителството, химията и енергетиката ще търсят партньори за бизнес у нас и в ЕС. С официални участия са 7 държави: Австрия, Аржентина, Гърция, Индия, Полша, Република Южна Африка, Словакия.

 

Показват се близо 70 новости, от които десет световни и десет европейски. Макет на 55-тонен багер, един от новите експонати, получи министър Стойнев на щанда на най-големия изложител – българската компания „Зет и Ем Прайвит Ко” , официален дилър на HITACHI Construction Machinery Europe за България.

 

Съпътстващата програма включва над 30 делови събития. Те представят възможностите за бизнес в новия програмен период на ЕС 2014-2020 г., перспективите на регионалното развитие и трансграничното сътрудничество, финансиращи инструменти, модерни тенденции в производството и търговията, върхови технологии и оборудване.

 

Новите продукти на изложителите и интересната делова програма привличат десетки хиляди посетители специалисти на Есенния панаир. Тази година се очакват около 45 000 гости от страната и чужбина.

 

Те отново имат шанс да спечелят традиционната награда, осигурена от Международен панаир Пловдив. Победителят може да избере своя нов автомобил между 5 модела: Dacia Sandero, Ford Fiesta, Great Wall Voleex C10, Peugeot 301 ACTIVE, Škoda Rapid. Желаещите да участват в томболата трябва да попълнят анкетна карта, която ще получат заедно с билета, и да я пуснат в урната. Печелившия талон ще бъде изтеглен в последния ден на изложението.

 

Билетът струва 6 лева, за инвалиди, пенсионери и ученици – 4 лева. Фирми, които заявят над 20 билета, ползват преференциална цена от 4 лева.

 

Палатите ще бъдат отворени от 9 до 18 часа, а на 5 октомври – до 14 часа.

 

 

 
На снимката: Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев (в средата) е доволен от оптимистичните прогнози и от експозициите на участниците в 69-ия Международен технически панаир. Той се провежда от 30.09. до 05.10. 2013 г. в Международен панаир Пловдив, представят се над 1030 компании от 41 държави.

 

Facebook Comments