28/10/2021

Ден на диалога и в Сливен

 

Станалият традиционен Ден на диалога между законодателната и местна власт, който се проведе в зала „Май“, събра днес народни представители, кметове, общински съветници, кметски наместници и граждани на обсъждане по тема „Краткосрочни мерки за подобряване на нормативната среда за дейност на местното самоуправление“. Форумът откри кметът на Сливен инж. Кольо Милев, а след това експозе по обсъжданата тема направи зам.-кметът Румен Андонов.

 

Смятам, че подобни инициативи са от огромна помощ за подобряване на връзката между отделните институции и се радвам за активното гражданско участие във форума, изрази мнение във фейсбук профила си народният представител от Коалиция за България Деян Дечев, присъствал на форума. От 6-та народни избраници от Сливен в залата бе и Галя Захариева от ГЕРБ.

 

Събитието се проведе и в присъствието на областния управител Корнелий Желязков. То се организира от Националното сдружение на общините в Република в България и се провежда едновременно във всички областни центрове в страната.

По време на Деня на диалога кметовете и председателите на общинските съвети имаха възможността да се срещнат и представят своите проблеми и очаквания пред народните представители от 42-то Народно събрание.

Основни теми на дискусията бяха „Краткосрочни мерки за подобряване на нормативната среда за дейност на местното самоуправление“ и „Научените уроци от изпълнението на общинските европроекти през текущия програмен период“. Първата представлява набор от приоритизирани конкретни проблеми на всички общини, които сравнително бързо и лесно могат да намерят законодателни решения. Втората е включена по предложение на ръководството на Народното събрание и е продиктувана от особеностите на сегашния период – вече сме на финала на първия за България програмен период и едновременно с това се подготвяме за следващия.
Денят на диалога се провежда от 1998 г. насам. Форумите, провеждани по еднакъв дневен ред, подготвен с аргументирани материали от НСОРБ, са посветени на въпроси от изключителна важност за местното самоуправление, както и на очакваните от общините, законодателни промени за следващата година.

 

Facebook Comments