Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/class-wpdb.php on line 3574
Кметът на Сливен награди учители и дейци на културата за Деня на народните будители – Радио СливенБГ
10/12/2022

Кметът на Сливен награди учители и дейци на културата за Деня на народните будители

Тази вечер в зала „Зора” кметът на Сливен Кольо Милев връчи награди на отличили се учители, читалищни дейци и дейци на културата на празничен концерт по повод Деня на народните будители – 1 ноември.

В навечерието на Деня на народните будители, една от най-родолюбивите дати в българския календар и история кметът Милев се обърна с благодарност към нашите учители, учени, писатели, журналисти и творци от различни сфери и поколения – към всички личности, в които откриваме будителите на нашето време.

„Нека се поклоним пред паметта на първите будители – онези, които осмислят съществуването на днешния празник. За наша гордост, мнозина от тях са родени, живели, работили и свързали живота си със Сливен. Всеки ден в нашия град минаваме по улица, покрай паметник или обществена сграда, която носи името на наш възрожденец, будители и личност, която е пробуждала българското самосъзнание или е отдала част от енергията и средствата си за развитието на нашия град”, посочи в словото си кметът.

Сливен е градът на Добри Чинтулов, на Хаджи Димитър и Панайот Хитов, тук са родени Сава Доброплодни – автор на първата българска комедия, патриотът енциклопедист д-р Иван Селимински, щедрите дарители Андон Иванов Камбуров – помогнал на д-р Иван Селимински и д-р Петър Берон да завършат образование. Андон Иванов е първият издател на Рибния буквар, Хаджи Мина Пашов, завещал на родния си град сумата от 10 хиляди лири за развитието на просвещението и образованието.

С Почетния знак на град Сливен заслужено се награждава Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов” по повод 135 –годишния юбилей на училището. Наградата получи директорката Марияна Милева. Тя благодари за отличието. „Чинтуловият дух живее във всички, които са свързани с тази гимназия. Аз твърдя, че едно от най-ценните неща, които градът притежава е Чинтуловата общност”, посочи Милева.

С плакет на община Сливен са удостоени Георги Ведроденски – писател сатирик, един от създателите на Трендафил Акациев, за активно участие в духовния живот на Сливен и по повод неговата 80-годишнина и Димитър Караминков – диригент на Симфоничен оркестър Сливен и композитор, за дългогодишната му работа на музикалното поприще за професионалното утвърждаване и израстване на Симфоничния оркестър в Сливен, принос към духовния живот на Сливен и във връзка с неговата 60-годишнина.

«Тази висока чест е признание не само за мен, а преди всичко за нашия прекрасен симфоничен оркестър, чиято дейност може да се впише в една много високохуманна и обществена, и преподавателска дейност, каза Караминков

За създаване на добри и привлекателни условия за провеждане на учебно-възпитателната работа кметът връчи Плакет на община Сливен на директорите на основните училища „Св. Паисий Хилендарски” в село Тополчане и „Св. Паисий Хилендарски” в село Сотиря, Средно общообразователно училище /СОУ/ „Братя Миладинови” – Сливен, 11 СОУ „Константин Константинов” – Сливен, Професионална гимназия по строителство и геодезия „Арх. Георги Козаров” – Сливен и Професионална гимназия по електроника и електротехника „Мария Кюри” – Сливен.

Грамота на община Сливен получиха Петко Василев – дългогодишен читалищен деец и самодеец, председател на НЧ „Христо Ботев 1929”, село Младово- за принос в утвърждаване на читалището като основно културно-просветно средище в село Младово; Станка Пъшкова – дългогодишен читалищен деец и самодеец, секретар на НЧ „Пробуда 1934”, с. Ковачите, за активна читалищна дейност и запазване на българските традиции и духовност в местната общност и Христина Янева – дългогодишен читалищен деец и самодеец, секретар на НЧ „Д-р Петър Берон 1934”, с. Тополчане за активна читалищна дейност и новаторски подход за запазване на българските традиции и духовност в местната общност.

 

С орден на Българската православна църква „Свети Йоан Рилски” е отличен диригентът академик протопсалт Методий Григоров за заслуги в областта на църковната музика и по повод неговата 75-годишнина.

„Наградата ме стимулира да работя за това велико дело – в българската църква да се запее на говорим български език, посочи Методий Григоров.

Наградените директори и дейци на културата изказаха своята благодарност на община Сливен за оказаната чест и признание за техния всеотдаен и ежедневен труд.

В празничния концерт участваха смесеният хор „Добри Чинтулов” с диригент Методий Григоров, Ваня Костова, Боян Михайлов, Румен Монев /гайдар/ и Ансамбълът за народни песни и танци – Сливен.

На 1 ноември – Деня на народните будители от 10 часа на Новоселските гробища ще се отслужи панихида и поднасяне на цветя на гробовете на сливенските будители. В 11.30 часа пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци ще се състои общоградско поклонение в памет на народните будители.

 

 

About Post Author

Facebook Comments