Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
АПИ ще стартира процедура за прединвестиционно проучване за четирилентов път между Ямбол и Сливен – Радио СливенБГ
10/08/2022
АПИ ще стартира процедура за прединвестиционно проучване за четирилентов път между Ямбол и Сливен

АПИ ще стартира процедура за прединвестиционно проучване за четирилентов път между Ямбол и Сливен

Както вече информирхме, над 112 млн. лв. без ДДС ще бъдат инвестирани по водния проект за област Сливен. На 25 март е подаден проектът, с който ВиК – Сливен кандидатства за финансиране от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ за подобряване на ВиК инфраструктурата на територията на областта. Той предвижда инвестиции в Сливен и Нова Загора с общ размер малко над 112 млн. лв. без ДДС.

Това съобщи в Сливен днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. В областния център тя участва в дискусия за регионалното развитие и европейската солидарност.

За гр. Сливен, включително кв. „Речица“, е предвидено доизграждане или реконструкция на 41 км водопроводи, ремонт на тръбни връзки в 2 резервоара и доизграждане на напорен водоем. Ще се реконструират три помпени станции. 26 км е канализационната мрежа, която ще бъде доизградена или ремонтирана. Предвижда се също реконструкция на пречиствателната станция за отпадъчни води в града.

В проекта са включени и водопроводите, които ще са необходими, за да функционира пречиствателната станция за питейни води. Министерството на регионалното развитие и благоустройството има готовност до 2020 г. да размрази обекта, чието строителство е спряно преди години, да актуализира проекта и да възложи довършването му, обясни пред медии министърът.

В Нова Загора ще бъдат подменени агрегати в помпени станции и ще се реконструират 17,7 км от вътрешната водопроводна мрежа. 6,7 км канализационна мрежа ще бъде реконструирана или доизградена. Ще се изгради канализационна помпена станция и ще се реконструира пречиствателната станция за отпадъчни води.

Сериозни средства в областта се инвестират и в пътната инфраструктура. С финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 се ремонтира връзката на Сливен с Раднево и участък от пътя Стара Загора – Раднево. Двете отсечки са с обща дължина 38 км. Инвестицията е за 28 млн. лв. Републиканският път в двете области е ремонтиран, предстои издаване на Акт 16. Планира се обявяване на процедура за избор на изпълнител за рехабилитацията на близо 27 км от пътя Поликраище – Елена – Сливен с индикативната стойност 24 млн. лв. За подобряване на републиканската пътна мрежа в областта от държавния бюджет в последните години са инвестирани около 21 млн. лв., с които са ремонтирани над 75 км.

Министърът информира, че през тази година със средства от АПИ ще бъде заложена рехабилитация на 12 км от пътя Сливен – Ямбол, 15 км от направлението Сливен – Нова Загора и 13 км от пътя Биково – Кермен. Регионалният министър съобщи още, че подкрепя идеята за четирилентов път между Ямбол и Сливен с обособяване на икономическа зона около разширеното трасе. АПИ ще възложи предпроектното проучване за уширение на пътя, като първа стъпка от реализацията на проекта.

По ОПРР в област Сливен ще бъдат инвестирани над 46 млн. лв., информира министър Аврамова Средствата са по 18 проекта. С тях се модернизират 9 образователни институции, в които се обучават близо 2250 ученици. За 265 лица в нужда ще бъде осигурен достъп до 5 социални обекта. По програмата енергийно се обновяват 13 сгради. Облагородяват се над 38 000 кв. м градски площи в региона. С 16,8 млн. лв. се финансира проектът за градски транспорт на Община Сливен, който включва изграждане на нови спирки, изграждане и обособяване на велоалеи и ремонт на сервизната база на превозвача. Също със средства от програмата по проекта на Министерство на здравеопазването за спешна помощ ще бъдат обновени 5 обекта.

При посещението си министър Аврамова се включи в кампанията на Община Сливен и вестник Стандарт „10 причини да остана в моя Сливен“. Като част от нея беше открита изложба с фото пана, посветена на 10 успешно приключили проекти на територията на общината и бяха връчени награди за принос в нейното развитие. Регионалният министър връчи отличието в категорията „Технологии“ за ГИС – уникална за страната географска информационна система, разработена от експерти на местната администрация. Петя Аврамова обърна внимание, че държавата работи от доста време за 100%  кадастрално покритие и специализирани карти на страната. Сливен са иноватори, защото са събрали на едно място кадастър, регулация и надграждат със специализиран слой за подземната комуникация, което ще позволи на всички граждани да получат от едно място необходимата им информация.

В отговор на въпрос от представители на медиите министър Аврамова коментира, че вчера са проведени първи срещи с представители на превозвачите за обсъждане на тол тарифите. Тя изрази увереност, че следващите разговори ще бъдат конструктивни и ще се постигне консенсус между двете страни.

Министърът обясни, че при определяне на таксите за изминато разстояние за тежкотоварни автомобили целта е била да са по-ниски за превозните средства между 3,5 и 12 т, които се използват най-масово при вътрешни превози, за да не се отразят върху стойността на хранителните продукти, стоки и услуги. „Консултантите ни от Световната банка изчислиха, че най-голямото отражение върху стоките от потребителската кошница ще е за минерална вода и безалкохолни напитки – около 4%“, подчерта Аврамова. Ниски са таксите и за автобусите, тъй като изпълняват социална функция. Най-висока такса е предвидена за превозни средства над 12 т, като тя  е средна за Европа и ще е както за тежкотоварния трафик в страната, така и за транзитния.    

About Post Author

Facebook Comments