Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
Съборът ,,Зимни празници“ в село Мечкарево се обогатява с всяко следващо издание – Радио СливенБГ
01/10/2022
Съборът ,,Зимни празници“ в село Мечкарево се обогатява с всяко следващо издание

Съборът ,,Зимни празници“ в село Мечкарево се обогатява с всяко следващо издание

За поредна година село Мечкарево бе домакин на традиционния Регионален фолклорен събор ,,Зимни празници“.

Съборът е с конкурсен характер, като основните му цели са да популяризира традиционните български фолклорни обичаи, свързани със зимните народни празници, както и представяне на богатството на националното песенно и танцово изкуство.

Гост на официалното откриване вчера беше кметът на община Сливен Стефан Радев.

,,От тази трибуна искам да благодаря на кметството в Мечкарево и на Читалище ,,Просвета 1925″, че вече двадесет години полагат усилия да развиват и съхраняват тези празници, които се превърнаха в традиция за селото и хората тук. Пожелавам на всички участници удовлетворение от това, което постигат и показват. Нека всеки един от вас прекара днес незабравими мигове с българските традиции и обичаи“, заяви Стефан Радев. Той допълни, че Община Сливен ще продължава да подкрепя реализирането на културните инициативи.

Приветствие към всички отправи и домакинът на фолклорната проява кметът на село Мечкарево Георги Стоянов, който подчерта, че запазвайки традиционното представяне на фолклорната култура, съборът се обогатява с всяко следващо издание. Той благодари за подкрепата на Община Сливен в лицето на кмета Стефан Радев, благодарение на който през годините ,,Зимни празници“ успява да се развие и утвърди.

В тазгодишната програма участваха състави от различни възрастови групи, певчески и обредни формации от страната и региона, които  представиха обред или фрагмент от зимен обред. Сред тях – Игнажден, Бъдни вечер, Коледа /коледуване/, Васильовден /сурваки/, Йордановден /Богоявление/, Ивановден, Бабинден, Ладуване, Атанасовден, Петльовден и други зимни обичаи, както и автентично изпълнение на коледарските групи.

Сред официалните гости на събора бяха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, зам.-кметът Пепа Чиликова, кметове на населени места и кметски наместници.

Журито на събора бе традиционно в състав – председател доц. д-р Владимир Демирев, членове: Иван Стоянов, ръководител на оркестъра на АНПТ Сливен, Станка Иванова – хореограф.

20-ото издание на „Зимни празници“ 2019 се организира от Община Сливен, Кметството и Читалище „Просвета 1925″, с. Мечкарево.

Pin It

About Post Author

Facebook Comments