28/06/2022
С 4-ма новозаболели Сливен е сред активните области

С 4-ма новозаболели Сливен е сред активните области

За вчерашния ден новозаболелите от COVID-19 у нас са 14. В болница са четирима, останалите десет са на домашен стационар. Това съобщи на брифинг Тодор Кантарджиев, Национален оперативен щаб. Трима души са починали. Жена на 78 години от Пазарджик /сърдечна недостатъчност/, 64 годишна жена от Пловдив с исхимична болест и диабет , мъж на 84 години. Средната възраст на починалите е 67 години.
Изследвани вчера са 1350 проби, положителни 14. Това говори срещу казаното, че колкото повече изследвания, толкова повече положителни резултати ще имаме, коментира Кантарджиев.
Шест са активните области: Пазарджик – един, Плевен – един, Разград – двама, Сливен – четирима, София – петима, Ямбол – един случай. Областите, които бяха доста засегнати – Видин, вече няма нови случаи, Благоевград – също няма нови случаи, Ямбол – само един , София и София-област – новите са само пет.
Заразени вчера са десет жени и четирима мъже. Общо броят намалява, едно дете е установено положително вчера, то е на девет месеца в София, без симптоми, посочи Кантарджиев.
Вчера има установен един нов случай на заразен медицински персонал, това е шофьор на линейка от софийската „Спешна помощ“.
Хубавите новини – нови излекувани 48, общият брой е 42 процента от броя на случаите, подчерта представителят на Националния оперативен щаб.
Друга добра новина, по думите на Тодор Кантарджиев, е, че ефективното репродуктивно число вече е под единица – 0,8, което означава, че десет души заразяват осем,те ще заразят шестима и така епидемията гасне.
Анализ на 14 дневната комулативна заболеваемост/ брой на случаи за 14 дни/: 2 април е било 4,5 на сто хиляди население, на 24 април е 17 /при пика на епидемията/, 16 май – 7,8 на десет хиляди, на 23 май – 7,1, 29 май – 5,5 на сто. Това означава повече от три пъти намаляване тежестта на епидемията.
Нещата вървят на добре, не бива да се отпускаме, трябва да се спазва дистанция, да се носят маски, подчерта Тодор Кантарджиев.
Трети важен параметър е времето на удвояване – на 2 май беше 18 дни, на 29 май на 36 дни се удвоява броят на случаите на заразяване, т.е два пъти по-слаба епидемия от началото на май.
Тези добри данни са благодарение на това, че над 90 процента от българския народ ни разбра и спазваше мерките, подчерта Кантарджиев.
По света общо заразените са шест милиона и двайсет и шест хиляди, 125 511 са новите случаи от вчера в света, а починалите вчера са около 5000. Най-засегната държава е САЩ, следват Бразилия, Русия.

Facebook Comments