28/06/2022
Съборът край Твърдица ще се проведе при засилени противопожарни мерки

Съборът край Твърдица ще се проведе при засилени противопожарни мерки

Традицията продължава: В местността Хайдушка поляна в Твърдишкия балкан ще има събор

 

На 1 август в местността Хайдушка поляна в Твърдишкия балкан ще се състои традиционнният събор, съобщават организаторите от Община Твърдица, Туристическо дружество „Чумерна“ и Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1914“. Началото е 11 часа.

Ще има фолклорна програма с участие на певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи и певчески групи. Подготвени са състезания за деца и възрастни.

Любопитство предизвиква пешеходният преход до връх Иглите – нов живописен маршрут в програмата на Туристическия център в Пампорово. От община Твърдица са осигурили безплатен транспорт до мястото от няколко населени места, включително и от общинския център. Желаещите трябва да се запишат предварително в читалищата. Съборът е съществувал над 40 години, но след 1989 година е бил прекъснат. Възстановен е преди няколко години. Организаторите си поставят за цел проучване на местната фолклорна история, както и да се срещнат твърдичани, живеещи в различни краища на България и сънародници, изселили се в периода 1828-1830 г. в Молдова и основали там сeло Твардица.

Във връзка с усложнената обстановка в общината, свързана с горския пожар над град Твърдица, Общинската администрация уведомява заинтересованите, че насроченият за утре събор ще се проведе съгласно първоначално предвидения план.

Призив към всички желаещи да участват в събитието отправят от администрацията – да го направят при отчитане на повишената пожароопасност. Да разполагат с вода и инструменти за първоначално пожарогасене.

Община Твърдица ще вземе всички необходими превантивни противопожарни мерки за недопускане на инцидент, уверяват от институцията.

Facebook Comments