28/06/2022

Уволнение по мейла, пише „Стандарт“

Запорираха имоти и фирми на любовно трио, точило милиони, пише в. „24 часа”

Пловдивският апелативен съд наложи запор върху дялове от фирми, жилища, складове и автомобили, собственост на Бехчет и Нюргюл Аликузу. Те са част от любовно трио, източило 2,5 млн. лева от продажби на сухо мляко.

Както “24 часа” съобщи, двамата съпрузи са със заповеди за задържане, а за мъжа има оперативни данни, че е духнал в чужбина. Третото действащо лице в схемата е Стефка Павлова, която има две невръстни деца от съжителството си с Бехчет и в момента е под домашен арест.

 

Бием комшиите по скъпотия, тревожи се в. „Труд”

Средните цени на храни, напитки и цигари в магазините в България са по-високи от тези в съседните Македония, Турция, Сърбия и Румъния. Разликите с Белград и Букурещ все пак са минимални. Най-скъпо на Балканите излиза пазарът в Гърция.

 

Уволнение по мейла, разказва в. „Стандарт”

Шефът ще може да ни уволнява по мейла. Това ще се случи, ако се приемат предложенията на Българската стопанска камара за намаляване на административната тежест. Мерките са изпратени до вицепремиера Даниела Бобева. Освен скоростното освобождаване от работа бизнесът предлага и въвеждането на виртуално досие вместо хартиена трудова книжка. Шефовете да могат да дават под наем служителите си на други фирми и да се премахне класа за прослужено време в частния сектор, искат още от Камарата. От там настояват да се даде възможност за наемане и на 15-годишни. Да се отрежат 40-те дни платен отпуск на жените, които се връщат от майчинство, също е сред идеите. Уволнението по мейла е приемливо само ако обезщетенията са двойно по-високи, реагира Димитър Манолов от Подкрепа.

1000 студенти годишно отпадат от университетите, брои в. „Монитор”

Средно по 1000 студенти на година отпадат от най-престижните държавни университети у нас. Това показват данни от Стратегията за висше образование, публикувана на сайта на образователното министерство.

Първенец по брой отпаднали студенти е Софийският университет „Св. Кл. Охридски”. 1142 възпитаници на Алма матер са скъсали връзка с вуза през миналата учебна година. На второ място в класацията е Пловдивският университет с 1015 изпаднали студенти и на трето – Техническият университет в София с 995. Младежите могат да отпаднат от университета, в който учат по две причини, по собствено желание или принудително.

 

Кабинетът „Орешарски“ отложи електронното управление за 2020 г., чуди се в. „Монитор”

България ще има електронно управление на прилично (средно за ЕС) ниво едва към 2020 г. Неамбициозната цел е записана в проекта на Стратегия за е-управление за периода 2014-2020 г. В документа, предложен за обществено обсъждане, се признава, че министерства, агенции, комисии, общини още дълги години ще работят с хартия, ще разтакават по гишета граждани и фирми и няма да могат да обменят онлайн данни помежду си. Към началото на 2013 г. от 562 администрации едва 80 предлагат е-услуги, пише в проекта. Това означава, че огромната част от държавните и общинските служби още не са влезли в XXI век. Положението няма да се промени съществено и в близките години.

Facebook Comments