26/06/2022
С изложба в Сливен се отбелязват 130 години от рождението на художника Марко Дограмаджиев

С изложба в Сливен се отбелязват 130 години от рождението на художника Марко Дограмаджиев

С изложба в Сливен се отбелязват 130 години от рождението на художника Марко Дограмаджиев, съобщават от галерията. Тя може да бъде видяна в Къща „Миркович“ от 9 ноември 2021 г.

     Роден през 1891 г. в гр. Сливен. Завършил гимназия в родния си град, Марко Дограмаджиев е от поколението сливенски художници – Стефан Егаров, Генчо Гиндев, Георги Хаджидимитров, Стефан Петров, получили художествено образование в Държавното рисувално училище. Завършва курса по живопис през 1915 г. Спечелвайки конкурс за едногодишна специализация през 1924 г. заминава за Париж, където се докосва до шедьоврите на старото изкуство, учи в школата на известния художник Пол Шаба и се запознава с новите артистични търсения.

         Марко Дограмаджиев учителства в родния си град тридесет и четири години. Участва във всички колективни изложби на Сливенските художници като показва в тях предимно тематични картини и портрети. Подрежда две самостоятелни изложби в Сливен и по една в Ямбол и Бургас.

Умира през 1968 г. в Сливен. Той е сред личностите на този град, оставили една висока мярка за изкуство и човечност.

Поради влошената епидемиологична обстановка в страната, изложбата няма да бъде придружена от официално откриване. От 9 ноември 2021 г. експозицията може да бъде разгледана.

Pin It

Facebook Comments