28/06/2022
Жълт код за силен вятър в 10 области

Жълт код за силен вятър в 10 области

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издава предупреждение от първа степен – жълт код, за силен вятър от запад-северозапад, със скорост от 14-19 метра в секунда, в 10 области в страната. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, София-област, Плевен, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Габрово и Велико Търново.

Днес облачността ще е променлива, над източната половина от страната и над планините – по-често значителна, но без съществени валежи. Ще е ветровито – с умерен, в Дунавската равнина и западната част на Горнотракийската низина и силен, вятър от запад-северозапад.  Ще се затопли още и максималните температури ще бъдат между 10 и 15 градуса.

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна, но без съществени валежи. Ще духа умерен и временно силен вятър от запад-северозапад. Максимални температури на въздуха 12-15 градуса. Температурата на морската вода е 8-10 градуса. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Над планините облачността ще е променлива, на изолирани места ще превали слабо. Ще духа силен до бурен вятър от северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра – 8 градуса, на 2000 метра – около 2 градуса.

В неделя вятърът ще отслабне. Облачността ще е променлива, само на отделни места ще превали слаб дъжд. Минималните температури ще са малко по-високи, дневните слабо ще се понижат.

В понеделник вятърът от запад-северозапад ще се усили. Преди обяд ще има значителна средна и висока облачност, над Източна България – и ниска. По-късно през деня тя ще намалее. Дневните температури ще се повишат, сутрешните ще се понижат.

Facebook Comments