Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
В Дома за стари хора в Сливен постъпват между 32 и 35-ма и остават там до края си – Радио СливенБГ
10/08/2022

В Дома за стари хора в Сливен постъпват между 32 и 35-ма и остават там до края си

86 души чакат ред, за да бъдат настанени в Дома за стари хора – Сливен, съобщи  директорът му Илиана Славова. Настаняването в социалното заведение се извършва след подаване на документи в Дирекция „Социално подпомагане”.

„Няма условия кандидатите да притежават собственост или да получават висок доход. Тъй като това е държавна дейност, държавата се е погрижила всяка година домът да получава бюджет, с който да се издържат пребиваващите в него. Срещу услугата, която получават, те заплащат до 70% от пенсията си, но не повече от таксата. Като цяло издръжката на социалните институции е скъпа. Това коства много на държавата и на общината, която също полага грижи за условията, в които работим и живеят възрастните хора. И държава, и община са ангажирани за подобряването на живота на възрастните хора”, смята Славова. По думите на директора социалната институция и материалната база са на много високо ниво.

Средно на година в Дома за стари хора в Сливен  постъпват между 32 и 35 души и остават там до края на живота си. В момента Домът се обитава от 119 души. Стремежът на персонала е да осигури среда, близка до семейната. Осигурени са занимания с трудотерапевт или социален работник.

„Имаме домуващи на 67 и на 68 години. Всички останали са над 75 години – няколко души са над 80. Имаме и 93-годишни”, каза още Славова и допълни, че според нея животът на възрастните хора се удължава при постъпването им в социалното заведение, заради по-активното общуване.

About Post Author

Facebook Comments