Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
Световноизвестният цигулар Роман Ким в Сливен: Очаквам интересно и незабравимо преживяване – Радио СливенБГ
10/08/2022
Световноизвестният цигулар Роман Ким в Сливен: Очаквам интересно и незабравимо преживяване

Световноизвестният цигулар Роман Ким в Сливен: Очаквам интересно и незабравимо преживяване

Флейтистът от Симфоничен оркестър – Сливен Рая Радушева отправи днес покана за концерта на световноизвестния цигулар Роман Ким, сравняван с таланта на самия Николо Паганини и наричан от някои „прероденият Паганини“, който при първото си посещения в България гостува на сливенска сцена.

Както вече информирахме, виртуозът Роман Ким ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър No.1 от Николо Паганини със Симфония Nо.4 „Италианска” от Феликс Менделсон.

Концертът е утре вече, 19 май, от 18.30 ч. в зала „Сливен“. Диригент – маестро Константин Илиевски, диригент на Словашкия радиооркестър, носител на престижни музикални награди /вижте в новините по темата в сайта на Радио Сливен Нет/. Двамата музиканти са поканени от директора на Симфоничен оркестър – Сливен цигуларката Кремена Оксенкруг.

На пресконференция днес Маестро Илиевски изрази задоволството си от поканата в Сливен и определи като амбициозна програмата, която ще дирижира тук. По думите му, сливенските симфоници са прекрасни музиканти. В творческия си път и преди е бил на сливенска сцена, но сега определено усеща „голям подем и оптимизъм в оркестъра, покачване на качеството на работата“, сподели Илиевски, които и превеждаше от немски език думите на виртуоза Роман Ким:

чуйте още

„Много е приятно и интересно тук, за първи път съм в България и благодаря за поканата на Кремена Оксенкруг. Удоволствие е да се работи с диригента Константин Илиевски. Надявам се, че преживяването за всички музиканти и публика ще бъде интересно и незабравимо“, изрази очакванията си за концерта утре цигуларят виртуоз Роман Ким.

На въпрос на Радио Сливен Нет за избора на програмата, той отговори, че Паганини за него е бил винаги много специален и още от детските му години има влияние върху него – и като творец, и като личност.

Роман Ким призна, че звездните определения, давани за него, по-скоро свързва с влиянието на Паганини в музикалната му кариера. Все по-известен става Ким и като композитор на класическа музика, предстои премиера на негов концерт за соло цигулка, така се опитва да върви по собствен път, композитор с бъдеще. Като цигулар пък изпълнява стандартен репертоар за соло цигулка и цигулка с оркестър – както са правили великите майстори преди него.

Попитахме Роман Ким би ли свирил с поп или рок-звезда на сцена. Отговорът му за Радио Сливен Нет:

чуйте още

Цигуларят сподели също, че в Братислава е свирил с ромски музиканти, които в Словакия имат изключителни традиции. Диригентът Константин Илиевски също сподели, че наскоро е участвал в „Джипси джаз фест“ там с музиканти – носители на „Грами“, и Словашката филхармония.

Роман Ким изказа благодарност към своите учители Галина Турченинова, Евгения Бутман, Владимир Коваленко, Виктор Третяков и на майка си – също цигуларка, която е донесла у дома първата му цигулка.

Виртуозът сподели, че сам „преде“ струните си, използва иновативни методи и материали, както и класически. Ползва очила – повече като техническа помощ за концентрация, тъй като свири с по-дълъг от стандартния лък и това му помага в творчеството.

Попитахме Роман Ким на каква цигулка свири. В отговор на въпрос на Радио Сливен Нет научихме, че от 7 години свири на цигулка от Александър Хазин – експериментален инструмент, към който има специално отношение.

чуйте още

След Сливен, в най-близко време предстоят два концерта в Алмати/Алма Ата/, Казахстан и един в германския град Мюнхен.

About Post Author

Facebook Comments