Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
Земеделският бранш ще изпрати обобщеното си становище по Стратегическия план директно към ЕК – Радио СливенБГ
10/08/2022
Земеделският бранш ще изпрати обобщеното си становище по Стратегическия план директно към ЕК

Земеделският бранш ще изпрати обобщеното си становище по Стратегическия план директно към ЕК

На Националния земеделски форум ще се чуе мнението на всички браншове за Стратегическия план

Земеделският бранш, който ще се събере на Национален земеделски форум ще изпрати обобщеното си становище по Стратегическия план директно към ЕК. Инициативата за организиране на Национален земеделски форум, която възникна спонтанно в Брюксел след срещата на представители на български браншови организации от селскостопанския сектор с еврокомисаря Януш Войчеховски набира все по-голяма популярност сред земеделската общност у нас. Конкретното предложение е на Стоян Чуканов, представител на България за сектор Земеделие в Европейския икономически и социален комитет. Той сподели пред Агрозона, че веднага е получил подкрепена от колегите си, с които е бил в Брюксел. Според него срещата трябва да се организира максимално бързо.

„Ще бъдат поканени абсолютно всички браншови организации от аграрния сектор, защото корекциите в Стратегическия план засягат всеки един, който е в сферата на земеделието. Важно е подготвителната работа да бъде сериозна, преди да се съберем и да изразим емоцията си и основателното недоволство“, казва още Чуканов, който е животновъд с дългогодишен опит и председател на Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България.

Една от целите на Форума ще бъде да се изготви допълнително независимо становище за българския Стратегически план, което да бъде изпратено директно в Европейската комисия. Тази възможност е коментирана на срещата с еврокомисар Войчеховски, който също приветства организирането на подобно събитие, обединяващо аграрния сектор.

„Форматът ще бъде много широк, ще се радваме на всеки отговорен и обоснован участник. Освен това ще поканим представител от Европейската комисия, за да може всеки един колега да бъде консултиран“, каза още Стоян Чуканов.

Форумът може да не се изчерпи само с една среща, защото темите са много и времето няма да стигне. „Смятам, че този вариант на ТРГ, в който бяха обсъждани на едно място толкова много недостатъци, може би не е най-подходящия“, казва още експертът, който участва в последното заседание на работната група за Стратегическия план.

„Преди да се проведе Националния земеделски форум е необходимо колегите трябва да се запознаят с препоръките от Европейската комисия и тази седмица да започне комуникация, това трябва да стане по сектори, защото различните браншове имат различни забележки. Почти всички браншове имат сериозни възражения, при това много обосновани и логични, изобщо всеки трябва да има достъп до документа от Брюксел, а все още се чака неговата публикация“, сподели Чуканов.

 

Сн. Радио Сливен Нет

About Post Author

Facebook Comments