Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
Над 30 читалища и десетки индивидуални участници и фолклорни формации събра днешният събор край Тунджа – Радио СливенБГ
10/08/2022
Над 30 читалища и десетки индивидуални участници и фолклорни формации събра днешният събор край Тунджа

Над 30 читалища и десетки индивидуални участници и фолклорни формации събра днешният събор край Тунджа

Днешният Регионален събор край Тунджа в село Крушаре събра над 30 читалища и десетки индивидуални участници и фолклорни формации. Отличителното за тазгодишното издание е провеждането на подбор на участниците, които ще представят община Сливен в XII Национален събор на българското народно творчество – Копривщица. Както вече Радио Сливен Нет информира, всички класирани ще имат възможност да се изявят на фолклорната сцена в Копривщица от 5 до 7 август.

На днешното официално откриване участници и гости бяха приветствани от зам.-кмета по хуманитарните дейности Пепа Чиликова. Тя им пожела успех, а българските традиции и обичаи винаги да ги събират и обединяват.

„Убедена съм, че  всички, които ще бъдат класирани за участие в Националния събор в Копривщица, ще представят достойно българския фолклор и община Сливен“, заяви още Пепа Чиликова. От своя страна кметът на село Крушаре Димо Станков изрази задоволство, че след известно прекъсване фолклорната традиция ще пребъде и ще продължи да разкрива многообразието на българското културно наследство.

В рамките на днешния събор колективите могат да включат в програмите си  възстановка на обичаи от пролетната и лятна обредност като – Трифоновден, Сирни заговезни, Първи март, Кукери, Тодоровден, Еремия, Св. Константин и Елена, Пеперуда, Герман, Спасовден, Русалии, Еньовден, Петровден, Илинден, Голяма Богородица и др. Могат да бъдат включени и обреди от жизнения цикъл – раждане, кръщаване, сватба, смърт. На събора може да се представят и трудови обичаи – сеитба, жътва, романя, вършитба, ново брашно и др. Самодейците могат да се представят и чрез музикално-песенни, инструментални и танцови изпълнения, както и разказване на приказки и анекдоти, детски игри, представяне на традиционните занаяти в селищата и др. Те ще бъдат оценявани от професионално жури в състав – доц. д-р Валентина Райчева от ИЕФЕМ при БАН, доц. д-р Владимир Демирев – фолклорист – етнолог, Станка Иванова – хореограф, Петя Григорова – музикален педагог.

Организатор на събора е Община Сливен, със съдействието на кметството в село Крушаре и Народно читалище „Искра – 1929″- с. Крушаре. Фолклорната надпревара продължава през целия ден.

Pin It

About Post Author

Facebook Comments