Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
От 1 юли цената на електроенергията за битовите потребители се повишава с 3,4 % – Радио СливенБГ
10/08/2022
От 1 юли цената на електроенергията за битовите потребители се повишава с 3,4 %

От 1 юли цената на електроенергията за битовите потребители се повишава с 3,4 %

КЕВР утвърди поскъпването на тока

Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което се утвърждават цени в сектор „Електроенергетика“ за новия регулаторен период 1.07.2022 – 30.06.2023 г. Това съобщиха от Дружеството.

От 1 юли цената на електроенергията за битовите потребители се повишава с 3,4 %. За клиентите на „Електрохолд Продажби“ /ЧЕЗ/ изменението на крайната цена е с 2,70 %, за „ЕВН България Електроснабдяване“ – с 3,47 %, за клиентите на „ЕНЕРГО-ПРО Продажби“ – с 4,45 %. В тези цени са включени както цената на електроенергията, така и цените на мрежовите услуги.

Според КЕВР цените на тока за битовите потребители в България остават най-ниските в цяла Европа, въпреки поскъпването. „Това защитава българските домакинствата от шоковото повишение в резултат на войната в Украйна, при което цената на електроенергията в битовия сектор се повиши с 45% в останалата част на континента“, пишат още от Регулатора.

Решението е взето след предварително проведени открито заседание и обществено обсъждане с участието на заинтересованите страни – Омбудсмана, БФИЕК, БТПП, Асоциация свободен енергиен пазар, граждански организации и сдружения. В окончателното решение са отчетени всички предложения, направени по време на обсъждането, съобщават още от КЕВР.

About Post Author

Facebook Comments