Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
Лютви Местан: С ДПС в ЕП, Европа ще дойде до всяко кътче в България – Радио СливенБГ
10/08/2022

Лютви Местан: С ДПС в ЕП, Европа ще дойде до всяко кътче в България

Минаха 25 години от онези трагични и героични събития на 1989 г., без които днес дълбоко се съмнявам дали България щеше да е в Европейския съюз и дали, въобще щяхме да правим избори за български представители в Европейския парламент. Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан в село Ябланово, Котелско, при откриване вчера на кампанията на ДПС за евроизборите на 25 май. Местан спомена, че по път спрял на чешмата във Филаретово, за да отдаде една минута почит на Ибрахим Четин, който е загинал преди 25 години. Надявам се всеки един от нас да носи спомена и историческия урок на тези събития, заяви Местан.

Лютви Местан представи 17-те кандидати от листата. Пред многохилядната публика, г-н Местан изрази увереност, че ДПС е единствената неетническа партия, която включва целия букет от етноси. С думите „Ние не казваме, че бъдещето е на младежта, ние казваме, че и настоящето е на младежите”, г-н Местан обърна специално внимание на присъствието на млади хора в листата, на които партията залага от най-високата трибуна на Европейския парламент да защитават правата и свободите на всеки гражданин на България, социално-икономическите интереси на българските региони. Лидерът на Движението за права и свободи изтъкна, че мотото на партията на изборите на 25 май 2014 г. „ДПС в Европа –Европа в България” е стратегическа цел и основна задача на бъдещите представители в Европейския парламент, а именно да обърнат погледа на Европейската политика към дребния производител, към всяка точка на единна България. Думата взеха и кандидатите за представители в ЕП – г-жа Филиз Хюсменова, г-н Неджми Али, г-н Илхан Кючюк, г-жа Искра Михайлова, г-н Станислав Анастасов. В своите изказвания те бяха категорични, че е време  Европа да дойде в България, да дойде в Ябланово.  Бяха категорични, че тяхното послание към Европарламента е, че могат да се обединят и да работят за всеки един български гражданин. Домакините в лицето на кмета на селото – Джемал Чобан, областният председател на ДПС – Мустафа Мустафов и народния представител Янко Янков, изразиха убеденост, че ДПС знае как да работи за своите симпатизанти и отправиха специални благодарности, за това че именно в Ябланово се открива предизборнатакампания на партията.

Лютви Местан  определи кандидатите на ДПС за Европейския парламент като изключителни професионалисти и убедени в каузата на ДПС. Какво се иска от нас на 25-ти да им дадем силна подкрепа, че не само от тази трибуна, а от най-високата трибуна на Европейския парламент могат да защитават и правата и свободите ни, и социално икономическите интереси на тези региони. Това се иска от нас на 25 май, обърна се лидерът на ДПС към хилядите симпатизанти и членове на партията, които се бяха събрали в Ябланово.

„Когато стана ясен нашият девиз – ДПС в Европа, Европа – в България, един умник ме пита – „Какъв е този призив, г-н Местан, България е в Европа вече седем години“, казах му – да, ама не. Вярно е от седем 7 години България е в Европа и с европейски пари се купиха нови комбайни, трактори, някои хора забогатяха. С европейски пари се построи метрото в София, построиха се магистрали, по тях и ние пътуваме, и ние се радваме“, заяви Местан. Той определи това като нещо добре, но подчерта, че големият въпрос е кога Европа ще дойде в Ябланово, кога ще дойде в Родопите. Днес пътувахме от Сливен към Котел, Тича и пътищата са пълни с дупки, между дупките има асфалт. Ние питаме това не е ли Европа, кога Европа ще дойде и тук, запита Местан и обясни, че точно това казвал девизът на „тази мъдра партия“.

Той обясни, че основната задача, която ДПС поставя пред бъдещите си представители в Европейския парламент е да обърнат погледа на европейската политика и към малките населени места и малцинствени квартали, дребния земеделски производител, за да бъде Европа за всеки български гражданин. Според лидера на ДПС евродепутатите, представляваща партията му, ще защитават правата на всеки един български гражданин. Ако някой, някога, някъде си помисли да посегне върху тези права, гласът на нашите евродепутати ще се чува от високата трибуна на Европа, закани се Местан.

Миналата година бяхме на тази трибуна и само, защото съм си позволил да кажа три изречения на майчин език, за да се обърна към братята и сестрите си, за да им честитя празника на майчин език, ние бяхме глобени и сега водим дела. Къде го има това в Европа. Ако реши и днес да кажа две изречение на майчин език, пак ли ще ме глобят, запита възмутено Местан. Моля, да ми бъде простено, в европейска България да мога да кажа две думи на майчиния си език, възкликна Местан след, което се обърна към хилядите си симпатизанти на турски език. След това си изказване той получи бурно ръкопляскане и обясни, че само ги е поздравил по случай празника и помоли да му бъде простено на 8-та година от членството на България в Европейския съюз.  

 

Народният представител Янко Янков и Мустафа Мустафов, областен лидер на ДПС,  бяха до председателя на ДПС в Ябланово, където партията старитира своята предизборна кампания.

 

About Post Author

Facebook Comments