Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/wp-db.php on line 3547
Климатичните промени, предизвикани от човешката дейност, увеличиха вероятността от екстремни горещини – Радио СливенБГ
01/10/2022
Климатичните промени, предизвикани от човешката дейност, увеличиха вероятността от екстремни горещини

Климатичните промени, предизвикани от човешката дейност, увеличиха вероятността от екстремни горещини

„Нарастват опасенията, че екстремната суша, предизвикана от изменението на климата в страните от житницата на Европа, ще намали стабилните добиви и ще задълбочи кризата с разходите за живот“, съобщават EurActiv и AFP. Казва се, че Европейската комисия е „призовала държавите-членки на ЕС да използват повторно пречистените градски отпадъчни води за напояване… след като Франция и части от Англия преживяха най-сухия си юли в историята“.

Ройтерс съобщава, че нидерландското правителство е „обявило недостиг на вода поради сушата“. То допълва, че условията затрудняват движението на водата по реките в страната: „В момента баржите по долното течение на Рейн – важен маршрут за транспортиране на въглища от Ротердам към вътрешността на страната до германските стоманодобивни предприятия и производители на електроенергия – работят с по-малко от половината от капацитета си“.

В друга статия на Ройтерс се казва, че разходите за превоз на стоки по Рейн се увеличават, а плавателните съдове работят само с 25% капацитет, като нивото на водата в реката в Германия „отново спада“.

Bloomberg казва, че Uniper, собственикът на „ключова въглищна електроцентрала в Германия“, е „предупредил за „нередовна работа“ поради трудности при доставките на гориво по Рейн.

По-нататък Ройтерс съобщава, че сушата „нанася поражения на прочутото производство на зехтин и вино в Тоскана“. Отделен репортаж на Ройтерс гласи: „Испанските фермери се опасяват, че производството на зехтин може да спадне с една трета“.

В Обединеното кралство Ройтерс съобщава, че водоснабдителна компания в югоизточната част на страната е обявила „временна забрана за използване на пръскачки и маркучи“. The Times съобщава на първата си страница: „След най-сухия юли от десетилетия насам още милиони домакинства може да се сблъскат със забрани за използване на маркучи, тъй като синоптиците предупреждават за нова гореща вълна“.

В съпътстващия анализ на научния кореспондент Рис Блейкли се казва: „Метеорологичните рекорди продължават да падат, тъй като южната част на Англия преживя най-сухия си юли от 1836 г. насам…

Разбираме причините: през по-голямата част от месеца преобладаваше високо налягане, което изтласкваше дъждовете към северозапад с повишаването на температурите.

Климатичните промени, предизвикани от човешката дейност, също драстично увеличиха вероятността от екстремни горещини.“

Заглавието на първа страница в Daily Telegraph е: „Водната инсталация, която би могла да предотврати забраната на маркучите, „тайно консервирана“.“ В придружаващата редакционна статия на Daily Telegraph, в която не се споменава изменението на климата, се казва: „Намалените валежи се случват от време на време, но въздействието им се засилва от нарастването на населението в районите, които получават най-малко… Като цяло страната получава много дъжд, но най-вече на места, където той не е необходим.“

В редакционната статия на Daily Express (не е онлайн) също не се споменава изменението на климата, но се казва: „Дойде време… за няколко желани дъжда, които да спасят градините ни и да попълнят резервоарите ни. Дори най-запалените любители на слънцето трябва да признаят, че безпрецедентните температури не винаги са били приятни.“

В Северна Америка вестник „Вашингтон пост“ съобщава, че сушата, засегнала половин Мексико, води до ограничаване на потреблението на вода и до кражби. В статията се казва: „В северната част на Мексико резервоарите, които обикновено снабдяват с вода 5 млн. души в региона, са с ниски нива или пресъхнали.

Експертите твърдят, че за това са виновни множество фактори, сред които ръстът на населението, нарастващото търсене на вода, лошата инфраструктура и рязкото повишаване на температурите, отбелязва Дир.бг.

В дългосрочен план изменението на климата в резултат на човешката дейност вероятно ще доведе до увеличаване на честотата и тежестта на подобни промени във времето, включително горещи вълни и засушавания.

About Post Author

Facebook Comments