Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /home/mobifoni/news.slivenbg.net/wp-includes/class-wpdb.php on line 3574
Стефан Радев подкрепя предложението Евгений Балев да стане почетен гражданин на Сливен – Радио СливенБГ
08/12/2022
Стефан Радев подкрепя предложението Евгений Балев да стане почетен гражданин на Сливен

Стефан Радев подкрепя предложението Евгений Балев да стане почетен гражданин на Сливен

Жители и гости на Сливен имаха възможност да наблюдават финала от втория полуетап на 69-та Международна колоездачна обиколка на България. За поредна година Сливен е етапен град в спортната надпревара.

Състезателите бяха посрещнати на площада пред сградата на общината, където се състоя награждаването. Кметът Стефан Радев връчи наградата на етапния победител – полякът Симон Ракита, както и бялата фланелка на украинеца Кирило Царенко. Тя е отличие за постиженията му като най-добър състезател до 23-годишна възраст и с нея той ще се яви на утрешния старт.

Председателят на Българската федерация по колоездене Драгомир Кузов благодари от името на федерацията и членовете й на сливенския градоначалник за това, че се е застъпил за българското колоездене и Сливен е станал етапен град от обиколката. В знак на признателност той връчи почетен плакет на БФК на кмета Стефан Радев. „Сливен е една от люлките на българското колоездене с легенди в този спорт като Милко Димов. Също така и с легендарни състезатели като вашия съгражданин – рекордьор в обиколките на България Евгений Балев“, отбеляза още председателят на БФК. Драгомир Кузов съобщи, че федерацията ще предложи големият състезател да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Сливен“ за високите му спортни постижения.

От своя страна кметът Стефан Радев отправи специални поздравления към Евгений Балев и обяви, че приема предложението. „Защото такива хора трябва да бъдат пример за младите, към тях трябва да засвидетелстваме респект и уважение, за да имаме и следващи поколения, които да вървят след техния пример не само в спорта, но и в живота“, отбеляза той. Стефан Радев поздрави участниците в състезанието, както и федерацията за положените усилия да се възстанови колоездачната обиколка. „Радвам се, че тя вече възвръща блясъка си. Наистина вярвам и много искам тя да е едно сред най-силните състезания в Европа“, каза кметът и заяви, че Община Сливен ще оказва подкрепа и занапред.

В 60-тото издание на надпреварата се състезават близо 120 колоездачи от 20 отбора от Европа, Америка и Азия. България е представена от националния отбор. Общата дължина на маршрута е около 800 км и включва пролог, два полуетапа и четири етапа. Обиколката продължава с четвърти етап Сливен – Бургас, с дължина 144 км. 

Очаква се състезанието да напусне област Сливен и да премине в област Бургас около 15,45 ч.

На 1 септември предстои последният етап Чирпан – Момчилград. Той е с дължина от 160 км.

Наградният фонд е 25 хил. лв. От тях една трета са за генералното класиране, останалата част са за етапите. Освен на главния победител, награди ще бъдат връчени на най-добрия катерач, най-активния състезател и на най-добре представилия се състезател до 23 г.

Организатор на състезанието е Българска федерация колоездене.

About Post Author

Facebook Comments